Nästa artikel
Ökat intresse för fritidsfiske i Sverige
NYHETER

Ökat intresse för fritidsfiske i Sverige

Publicerad 2 juli 2020 (uppdaterad 2 juli 2020)
Med ett fritidsfordon har man en härlig utgångspunkt för ett annat intresse som många ägnar sig åt, fritidsfiske. Intresset för kombinationen är stort och gruppen fritidsfiskare ökar igen visar en ny undersökning.
Havs- och vattenmyndigheten tar varje år fram statistik över fritidsfisket och är en del av Sveriges officiella statistik. Nu har statistiken för 2019 kommit och undersökningen som visar att ungefär 1,6 miljoner personer ägnade sig åt fritidsfiske minst en gång i svenska vatten, jämfört 1,3 miljoner 2018. Ökningen på 23 procent ses som ett trendbrott efter några års nedgång både vad gäller antal utövare, fiskedagar och fångst.

– Ökningen har främst skett i den yngre åldersgruppen 16-30 år och det är framför allt män som fiskar mer. Vi ser också att det är allt fler utanför storstadsregionerna som intresserar sig för fiske, säger Gustav Enhol Blomqvist, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Under 2019 uppgick antal fiskedagar till omkring 12,7 miljoner och fritidsfiske definieras som allt fiske som sker utan stöd av fiskelicens för havsfiske eller personlig fiskelicens för insjöfiske. Fångsten som behölls uppskattas till 4 700 ton från sjöar och vattendrag och 2 900 ton från havet och bland de viktmässigt dominerande arterna märks abborre, gädda, öring samt kräfta för fisket i inlandet och abborre, makrill och torsk i havsfisket.

Fördelen med husbil eller husvagn i sammanhanget är att man på enkelt sätt kan nå till riktigt bra fiskevattnen även om dessa ligger långt ifrån tätorternas hotell.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.