Bild
Nästa artikel
OKQ8 går in för hållbarhet

OKQ8 går in för hållbarhet

Nyheter

De 13 januari i år startar OKQ8 sin första "hållbara" station i Häggvik, norr om Stockholm. Nya idéen grundar sig i att använda sig av förnybart material som regnvatten, trä och solceller.

 

13 januari öppnar den första hållbara bensinstationen i Europa i Häggvik. Stationen är formad till största delen av förnybart material, i huvudsak regnvatten, solceller och trä. Regnvattnet som ska användas till biltvätt där vattnets värms upp av solceller och all strömförbrukning kommer även från solcellsanvändning. 

Stationsbyggnaden är byggd av limträbalkar och isolerad med stenull som båda två räknas som återvinningsbara material. Förutom vattenuppsamlare och solceller är taket täckt med sedumväxter som ska hålla byggnaden isolerad från kyla samt värme. 

OKQ8 satsar även på snabbladdstolpar för elbilar som får sin energi från huvudsakligen bergvärme. På stationen finns det fyra laddningsstolpar som är avsedda för snabbladdning. Förutom detta har även kunderna möjlighet att hyra elbil av företaget. 

Det som kan vara anmärkningsvärt är att det fortfarande kommer att finnas bensinpumpar som kommer att vara i stort sett det enda fossila bränslet på stationen.

Med den nya utvecklingen hoppas OKQ8 att kunna sänka utsläppen med 50 procent, jämfört med en fungerande station i dagsläget. 

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.