Bild
Nästa artikel

Olyckor fler än redovisat

NYHETER

Statistiken över antalet skadade i trafiken har stora brister. Det är polisens datasystem som orsakat problem så att det inte går att säga hur många som skadades under förra året.

Problemen är så stora att Transportstyrelsen inte längre kan göra ordentliga analyser av läget. Som orsak till att statistiken inte stämmer anges polisens misslyckade IT-satsning Pust Siebel, som orsakade ett stort bortfall i inrapporteringen. Polisens kritiserade datasystem ersattes av ett annat 2014 och används inte längre.

– Konsekvensen är att trafiksäkerhetsarbetet blir lidande, säger Tomas Fredlund, analytiker på Transportstyrelsen, till Dagens Nyheter.

I statistiken ser det ut som en stor framgång för trafiksäkerhetsarbetet med 21 procents minskning jämfört med genomsnittet åren 2011-2013. Denna minskning har såvitt man vet inte sin upprinnelse i färre olyckor utan i bristfällig rapportering.

– Alla är medvetna om problemet. Det gäller att hitta bra rutiner för att komma till rätta med detta, säger Bengt Svensson på polisens utvecklingsavdelning till DN.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.