Bild
Nästa artikel
Är den registrerad som personbil klass 2 är detta ingen lastbil och skyltarna för lastbil behöver inte följas.
Är den registrerad som personbil klass 2 är detta ingen lastbil och skyltarna för lastbil behöver inte följas.

Omkörning med tung husbil

REGLER

Efterhand har det tillkommit husbilar med tjänstevikter som överstiger 3500 kilo. Vad gäller för att få köra om med dessa husbilar?

Är din tunga husbil, över 3,5 ton, registrerad som personbil klass 2 gäller i Sverige regelverken för personbil. Det innebär att det regelverk som avser omkörning med personbilar får eller skall följas. Skylten som avser förbud för omkörning med lastbil kan dessa förare bortse ifrån enligt Transportstyrelsen. Att det sedan kan vara olämpligt i vissa situationer får föraren själv göra en bedömning av. Men kör du utomlands bör du tänka efter. I exempelvis Tyskland är denna tunga husbil en tung lastbil och vägmärken för tung lastbil skall följas. Någon sammanställning av vad som gäller i olika länder finns i dagsläget inte.

I bland annat Tyskland förs nu en diskussion om hur dessa tyngre husbilar ska bedömas vid omkörningar och förslag har där kommit till deras Riksdag.

Idag gäller de regler som avser tunga lastbilar och inte minst i Tysklands backiga landskap i Bayern innebär det att husbilarna kan hamna bakom mycket långsamtgående lastbilar i långa backar. I Tyskland föreslås därför att husbilar på mellan 3,5 och 7,49 ton skall bedömas efter de regler som gäller bussar.

Sådana regler brukar EU vilja samordna men idag är inte heller hastighetsreglerna för husbilarna samordnade. För dig som skall köra utomlands kan det finnas anledning att titta på de regler som gäller i respektive länder innan du åker iväg. Det tål att sägas att samma regelröra gäller på husvagnssidan.

Vad tycker du bör gälla? Kommentera!
Taggar: Nyheter
Omkörning med tung husbil

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.