Är den registrerad som personbil klass 2 är detta ingen lastbil och skyltarna för lastbil behöver inte följas.

Nästa artikel
Omkörning med tung husbil
REGLER

Omkörning med tung husbil

Publicerad 29 april 2014 (uppdaterad 30 april 2014)

Är den registrerad som personbil klass 2 är detta ingen lastbil och skyltarna för lastbil behöver inte följas.

Efterhand har det tillkommit husbilar med tjänstevikter som överstiger 3500 kilo. Vad gäller för att få köra om med dessa husbilar?
Är din tunga husbil, över 3,5 ton, registrerad som personbil klass 2 gäller i Sverige regelverken för personbil. Det innebär att det regelverk som avser omkörning med personbilar får eller skall följas. Skylten som avser förbud för omkörning med lastbil kan dessa förare bortse ifrån enligt Transportstyrelsen. Att det sedan kan vara olämpligt i vissa situationer får föraren själv göra en bedömning av. Men kör du utomlands bör du tänka efter. I exempelvis Tyskland är denna tunga husbil en tung lastbil och vägmärken för tung lastbil skall följas. Någon sammanställning av vad som gäller i olika länder finns i dagsläget inte.

I bland annat Tyskland förs nu en diskussion om hur dessa tyngre husbilar ska bedömas vid omkörningar och förslag har där kommit till deras Riksdag.

Idag gäller de regler som avser tunga lastbilar och inte minst i Tysklands backiga landskap i Bayern innebär det att husbilarna kan hamna bakom mycket långsamtgående lastbilar i långa backar. I Tyskland föreslås därför att husbilar på mellan 3,5 och 7,49 ton skall bedömas efter de regler som gäller bussar.

Sådana regler brukar EU vilja samordna men idag är inte heller hastighetsreglerna för husbilarna samordnade. För dig som skall köra utomlands kan det finnas anledning att titta på de regler som gäller i respektive länder innan du åker iväg. Det tål att sägas att samma regelröra gäller på husvagnssidan.

Vad tycker du bör gälla? Kommentera!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.