Bild
Nästa artikel
Omläggningen av besiktningstider skapar problem

Omläggningen av besiktningstider skapar problem

NYHETER

De nya besiktningsreglerna som nyligen infördes i Sverige gör att 250 000 fordon ska besiktigas före augusti månads utgång. Många av dessa riskerar att få körförbud då det är ont om tider.

De nya besiktningsreglerna som trädde i kraft i maj i år, innebär att de gamla reglerna där slutsiffran på registreringsskylten styrde besiktningsdatum, inte längre gäller. Tidigare var semestermånaden juli besiktningsfri men med så är det inte längre och när besiktningspersonalen semestrar är kapaciteten lägre. Detta skapar köer och bilisterna måste därför ha god framförhållning, något inte alla har.

-Vi gör allt vi kan för att hjälpa våra kunder och personalen jobbar för högtryck, säger Tord Fornander, produktionschef och vice vd för Opus Bilprovning. 

Många är medvetna om detta och har redan besiktigat sitt fordon, men fortfarande riskerar mängder av bilar att få körförbud under semestertiderna, närmare bestämt 96 000 den 1 augusti riske och ytterligare 154 000 den 1 september.

Opus Bilprovnings produktionschef Tord Fornander säger att det kan bli svårt att få tid för en besiktning innan det är för sent, men att Opus Bilprovning håller öppet under hela sommaren.

– Vi gör allt vi kan för att hjälpa våra kunder. Vi har också drive-in på många av våra stationer.

Det är lätt att kontrollera om ett fordon är i riskzonen att få körförbud eller redan fått det genom att slå in registreringsnumret på Opus tjänst bilprovning.se eller så kontrollerar du uppgifterna med Transportstyrelsen. Båda tjänsterna är kostnadsfria.


De nya reglerna

De nya besiktningsreglerna innebär att personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kilo i totalvikt kontrollbesiktigas:

  • Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången
  • Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes
  • Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.