Nästa artikel
Opus introducerar E-test för bilens elsystem
NYHETER

Opus introducerar E-test för bilens elsystem

Publicerad 25 september 2019
Undrar du hur det ligger till med elektroniksystemet i din bil, eller skulle du vilja veta om det finns något dolt fel eller om något är på väg att gå sönder? Den 1 oktober 2019 lanserar Opus Bilprovning: Opus E-test som är en elektronisk felkodsutläsning på det som vanligen inte syns.

I moderna bilar finns det ett stort antal styrenheter (mikrodatorer) som reglerar olika system i bilen. Dessa har ett inbyggt självtestsystem som kontrollerar att respektive system fungerar som det ska. Från självtestsystemet hämtas information om hur det står till med bilens elektroniksystem. Informationen ger en överblick på om det är något som omedelbart bör åtgärdas, eller om det finns något som kan tänkas gå sönder snart. Mängden information som går att få fram beror på bilens ålder och fabrikat.

E-test är en elektronisk hälsokoll av detta elektroniksystem där eventuella felkoder från styrenheter och andra elektroniska system läses ut. Denna typ av hälsokoll kan genomföras på de flesta fordon av årsmodell 2002 eller nyare, och kan bokas separat eller i samband med en ordinarie kontrollbesiktning. En sådan test kan avslöja dolda fel som exempelvis krockkuddar som annars möjligen inte skulle upptäckts i förväg.

Efter genomfört E-test ger Opus dig ett protokoll med information om de eventuella felkoder som visats vilket ägaren kan ge till verkstaden som underlag så att de lättare kan göra en felsökning och rätta till felet.

Genom att upptäcka elektroniska fel i ett tidigt stadium är Opus E-test en bra investering för att åtgärda problem innan de slår igenom helt och kanske också ger följdeffekter. 

I dagsläget går det att boka Opus E-test på 40 av deras besiktningsstationer (från Piteå i norr till Malmö i söder).

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.