Bild
Nästa artikel
Öringsafari i Hjo

Öringsafari i Hjo

Nyheter

Hösten är här, passa på att gå på öringssafari!

Nu har hösten kommit till Hjo och med den kommer öringen vandrandes uppför Hjoån på sin väg mot Mullsjön. Då passar Hjo Fiskevårdsområdesförening på att erbjuda öringsafari. En populär aktivitet för såväl stora som små där man får chans att se öringen leka. 9 oktober går startskottet och safarikvällarna fortlöper sedan varje tisdag och torsdag fram till mitten av november. 

”Det ser lovande ut med redan en hel del öring uppe i ån”, säger fiskeguiden Hans-Göran Hansson som har guidat i naturreservatet utmed ån sedan starten 1995. ”Syftet med våra turer är att informera och upplysa om öringens existens och behov”, fortsätter Hansson som tycker att öringen har ett stort värde både ekonomiskt och naturmässigt.

”Därför ordnar vi guidade safariturer varje tisdag och torsdag med start i mitten av oktober, strax efter att öringen har påbörjat sin vandring uppför ån” säger Hansson. Alla guider som följer med på safarikvällarna arbetar ideellt. Turerna inleds alltid med en informationsstund i Grebbans Kvarn där man berättar om livet i ån. Efteråt, i skydd av höstmörkret, går man sedan tillsammans med guide och ficklampa längs ån för att se öringen under sin vandring från Vättern, via Hjoån, upp mot Mullsjön. Ett äventyr som heter duga för båda fiskar och människor, stora som små.


Själva leken går till så att honan gräver en djup grop i bottengruset där hon lägger sin rom. Hanen sprutar sedan sin mjölke över rommen och befruktning sker. Sedan flyttar sig paret uppströms längs Hjoån där en ny grop grävs. Här ligger sedan rommen nedgrävd i bottenmaterialet hela vintern och kläcks sedan först nästa vår.

Safariturerna bokas genom Hjo Turistbyrå. ”Ett mycket populärt inslag bland våra aktiviteter, speciellt under höstlovet”, säger Lotta Persson på Hjo Turistbyrå. Hon passar också på att påpeka att safariturerna är ett utmärkt sätt att se öringen i reservatet då ficklampa är förbjudet för allmänheten att använda här utan guide.

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.