Bild
Nästa artikel

Orkidéparadis i Åkeshov

Nyheter

Trots att det är senhöst och bitande kallt så blommar det för fullt i Åkeshov utanför Stockholm. Det låter kanske konstigt men det har en helt naturlig förklaring. Det är Tulpanens Hus som har sin årliga Orkidéutställning.
– Den 21 november startar vår amaryllisvisning, och den kommer att hålla på till 20 december, säger My Alverbäck som driver Tulpanens Hus tillsammans med sin man Håkan Alverbäck.


För den som inte besökt Åkeshov, och deras stolthet Tulpanens Hus, är detta ett måste. Att kliva in i ett rum fullt av blommande orkidéer är som att kliva rakt in i paradiset. Tanken att Adam och Eva står bakom någon av alla dessa hundratals blommor och vänslas är inte helt otänkbar. Men temat för denna utställning är inte paradiset utan i stället gamla ting. Något som Fredrik Björling, som byggt upp miljön och även är platschef, har tagit fasta på. För här är inte bara orkidéerna uppställda rakt upp och ner, de är i stället placerade på de mest fantasifulla sätt. Eller vad sägs om en gammal barnvagn fylld med vita blommor, eller en råbockstrofé som prytts med en orkidé mellan hornen.
– Vi har tillsammans letat på vindar och i källarförråd efter prylar att använda oss av, berättar My.

Drömmen blev verklighet
Förutom blommorna och de kreativa installationerna förhöjs hela upplevelsen av det lugnande ljudet från porlande vatten. Och ur de gömda högtalarna smyger sig harmonisk pianomusik.
My och Håkan hade en dröm om att starta en plats där de kunde visa upp sina tulpaner, som de odlar ute på Ekerö, på ett lite annorlunda sätt. För tre år sedan blev drömmen verklighet.
– Vi vill att detta ska vara ett upplevelsemål. Tanken är att man ska komma hit och se, lära och sedan kunna köpa med sig något hem ifrån vår butik. Och när man känner sig hungrig har vi fiket här intill, säger My.
Det är många som har upptäckt Tulpanens Hus.
– På vardagar har vi cirka 150 besökare och på helgerna blir det uppåt 350 till 400, säger My.


En lisa för själen
Tre av de som har tagit sig till Åkeshov är Christina Lindwall och hennes lika blomsterintresserade väninnor Ulla Houbaer och Inger Ljung. Det är inte deras första besök här.
– Att komma hit är som att få en energikick, säger Christina.
– Det är som en lisa för själen, säger Ulla och skrattar gott.
– Först tittar man på utställningen sen fikar man och sedan tittar man igen. Sen har de så fräscha toaletter, fyller Inger i.
Väninnorna är överens om att alla utställningar på Tulpanens Hus är fantastiska och något att rekommendera till alla.
Finns det då inget dåligt med detta utflyktsmål. Efter lite funderade kommer vi till slut på en sak. Det står en bänk inne bland orkidèerna, och det finns en risk att man sätter sig där och sedan aldrig vill gå därifrån.FAKTA

Pris: 60 kr, 40 kr pensionärer, men under amaryllisvisningen kommer det att vara fri entré
Adress: Åkeshovs gårdsväg 6
Gps-koordinater: Lat N 59º 20.498' Long E 017º 55.606'
Kontaktuppgifter: 08-37 40 20
Hitta: Kommer ni från Stockholm åker ni Bergslagsvägen mot Vällingby, i rondellen efter Brommaplan tar ni till vänster.
Öppettider: Vardagar 10-18, lördag och söndag 11- 16
Bästa dag att besöka Tulpanens Hus: Måndagar är lugnast, på helgerna är det mest folk
Framtida utställningar på Tulpanens Hus: Tulpanutställning15 januari till 4 april 2010
Parkeringsmöjligheter: Finns precis framför Tulpanens Hus. Där får du stå två timmar gratis (mellan 10-18) sedan kostar det åtta kronor i timmen.
Närmaste camping: Ängby Camping 20 minuters gångväg till Tulpanens Hus
Andra sevärdheter i närheten: Judarns Naturreservat, Stockholms äldsta. Sevärt är även Åkeshovs arboretum där en rad svenska träd finns representerade.
Övrigt: Hundar är välkomna så länge husse eller matte ansvarar


Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Lavigne
2011-11-16 04:04

And I was just wonerding about that too!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.