Nästa artikel
Orust i täten med husbilar
NYHETER

Orust i täten med husbilar

Publicerad 2 maj 2018 (uppdaterad 2 maj 2018)
Nyhetsbyrån Siren har med uppgifter från Trafikanalys tittat på hur många husbilar som finns i Sveriges kommuner och i toppen ligger Orust.

Att husbilar köps i en omfattning som aldrig förr har lett till att många aktörer börjat intressera sig för att kartlägga och förstå dragningskraften med campinglivets frihet. Frågan är dock om någon som inte provat på riktigt kan förstå den frihetskänslan fullt ut men det är ju trevligt att frågan åter kommit upp på agendan. Förra gången den på allvar diskuterades var väl kanske genom Galenskaparnas bejublade "macken" med "man ska ha husvagn" som släpptes 1987.

För det är inte bara husbilar som säljs i stor omfattning, även husvagnarna har haft en stabil försäljning de senaste åren och sammantaget har det aldrig sålts så många fritidsfordon som nu. Nyhetsbyrån Siren dykt lite djupare än vanligt bland siffrorna och jämfört antalet husbilar med befolkningsmängden och då visar det sig att Orust kommer etta med 27 husbilar per 1 000 invånare, en ganska imponerande siffra. Tyvärr har de inte tagit fram motsvarande ranking för husvagnar.

Vid årsskiftet 2017/2018 fanns det totalt 403 husbilar på Orust men då räknas alla husbilar in, avställda såväl som påställda och lastbilsregistrerade såväl som personbilsklass två.

Totalt finns det 92 500 husbilar i landet. Efter Orust var det Örkelljunga, Mark, Gotland och Svenljunga som hade flest andel husbilar. Även Tjörn hamnar ganska högt upp i listan, på plats 40. Där går det 19 husbilar per 1 000 invånare.

– Intresset för husbilsåkandet ökar hela tiden. Vi ser att det är fler yngre och fler barnfamiljer som köper husbil nu, säger Leif Edström, ordförande för Husbilsklubben.se till Siren.

Har du inte sett det bildspel vi publicerade för månaden sedan när vi gick husesyn hos Kabe klickar du förstås igång även det!

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.