Bild
Nästa artikel
Familjen Yun från Sydkorea har rest långt hemifrån.
Familjen Yun från Sydkorea har rest långt hemifrån.

Oväntat möte, husvagnsfamilj från Sydkorea

NYHETER

Vi sprang på en husvagn i Stockholm med en ovanlig registreringsskylt. Det visade sig vara barnfamiljen Yun från Sydkorea som kört via Ryssland och Finland. Det är bara början på deras resa...

Det händer ibland att vi springer på husbilar och husvagnar med lite mer exotiska registreringsskyltar. Till exempel en husbil registrerad i Montana, USA, vars ägarpar var på jordenruntresa tidigare. 

Men under lördagens morgonpromenad i centrala Stockholm blev vi än mer förvånade. En trebarnsfamilj från Sydkorea med husvagn! Familjen Yun har "precis påbörjat" sin nio månader långa resa genom att korsa Ryssland och Finland.

Bara att passera det första landet efter Sydkorea tog en dryg månad vilket säger en del om Rysslands storlek. Vad tar ni med er för minnen från det stora landet, såg ni mycket skog?

- Ah det var otroligt vackert, en hel del skog och berg men framförallt enorma stäpper. Vägarna var dåliga på landsbygden men blev bättre ju närmare Moskva vi kom. Sedan fick vi kämpa mot alla mygg och insekter. De var så många ett tag att vi var tvungna att tejpa skyddsplast över bilens front...

Yuns dragbil är en Kia Mohave 4x4 vilken är märkets toppmodell (säljs inte i Sverige) med automatlåda och 3-liters V6-motor. För att klara den ryska tundran och de dåliga vägarna har de monterat grovmönstrade terrängdäck. Husvagnen är en engelskbyggd Bailey Unicorn (säljs inte i Sverige), som har hållit ihop bra trots stentuffa lervägar och tjälskador.

Familjen Yun tillbringar helgen i Stockholm dit de anlände med Silja-båt från Helsingfors. Dels fick de parkera på vårt förlags parkering för att upptäcka staden i lugn och ro med bara bilen.


Så hur är Sveriges huvudstad tycker ni?
- Det är så fint här med alla parker och allt vatten, i Seoul finns inte alls lika många parker och träd. Luften är ren och vi fotograferar de vackra husen.

Efter Stockholm bär det vidare västerut via Karlstad mot Oslo. Därefter väntar hejdlöst spännande vägar förbi Geirangerfjorden innan de fortsätter söderut mot Danmark och ett 30-tal länder i Europa. 
- Jag har inte dragit husvagn i mer än ett år, så jag är lite nervös för de norska vägarna, säger pappa som kör.

Husbil & Husvagns utsände åkte med genom Stockholm för att parkera vagnen och kan intyga att föraren lärt sig snabbt. Det märktes tydligt att han fått vända, backa och trixa en hel del under resan genom Ryssland. Inte en skråma syns heller, varken på dragbil eller vagn.

En avslutande fråga som många ställer till barnfamiljer på långresa...visserligen läser ni på distans men hur går det med skolan? (Och svaret kommer snabbt)
- Vi lär oss mer när vi reser!

-----------------------
Se även bildspel här intill.
----------------------- 
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Senioranders
2017-07-12 10:08

En synnerligen kul artikel, och sannerligen annorlunda.
Själv vet jag ingen som tagit sig genom Ryssland, HELA Ryssland.
Annars har jag bekanta som rest en hel del, mestadels med husbil.
Men denna familj tar absolut priset!
Vilken tur ni sprang på dem, annars hade vi missat denna familjs intressanta resor.
Tack för den artikeln!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.