Bild
Nästa artikel

Patent stoppar sms i bilen

NYHETER

Apple har fått patent på ett system som hindrar förare att sms:a under körning. Genom GPS-data och telefonens egen kamera ska systemet känna av om bilen är i rörelse.

Som många redan känner till har vi fått en lag mot mobiltelefonerande i bilar även om den inte är så långtgående som i de flesta andra länder. Att sms:a bakom ratten är en ovana som leder till fler olyckor i trafiken, forskning visar att sannolikheten för en olycka är 23 gånger högre om man sms:ar under bilkörning och den visar även att var tredje bilförare mellan 18 och 29 år gör just detta med jämna mellanrum.

Men nu har Apple fått patent på ett system som ska hindra oss från att kunna använda våra mobiltelefoner när vi kör bil. Systemet känner av om bilen körs och genom smarta ledtrådar kan telefonen avgöra om den som håller i telefonen är förare eller bara en passagerare.

Telefonens kamera letar efter en ratt och söker efter ansikten, om telefonen bara hittar ett ansikte tyder det på att personen är ensam i bilen och därmed föraren. Telefonen skall även, enligt patentet, kunna upptäcka om föraren försöker lura systemet genom att dölja ratten för kameran.

Apple ansökte om patentet  2008, men i det gångna månadsskiftet blev det godkänt.

Dock är frågan om det inte är enklare med ett headset och en strängare lagföring. Åtminstone här i Sverige.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.