Nästa artikel
Pengarna till elcyklar är slut
NYHETER

Pengarna till elcyklar är slut

Publicerad 23 oktober 2018 (uppdaterad 1 november 2018)
Har du tänkt köpa en elcykel och hoppats få tillbaka en del av summan med det så kallade elcykelbidraget är det för sent. Pengarna är slut och några nya tillkommer inte förrän det finns en ny budget från regeringen.
Sedan bidraget infördes har det sålts 100 000 elcyklar men nu har Naturvårdsverkets pengar för året tagit slut. Det går fortfarande att ansöka om bidraget men det blir ingen utbetalning skriver Naturvårdsverket på sin hemsida. De kommer varken att behandla ansökan eller betala ut några pengar innan Naturvårdsverket fått ny budget för 2019. Om det i 2019 års budget inte anslås pengar till bidrag för elfordon, kommer du att få ett avslagsbeslut om detta. Trots detta gäller fortfarande att ansökan ska lämnas in senast sex månader efter köpet.

Elcykelbidraget, som förutom elcykel gäller för elmoped, elmotorcykel samt vissa andra elfordon men inte Segway eller elassisterade sparkcyklar, infördes den 1 januari i år och berättigar till en återbetalning på upp till 10 000 kronor men maximalt 25 procent av inköpspriset inklusive moms. De som har rätt att söka bidraget är privatpersoner som är folkbokförda i Sverige.

Premien har blivit populär och allra mest i Västra Götaland, Skåne och Stockholm men det har även upptäckts ett hundratal bedrägerier. En annan problematik har varit en fördubbling av cykelolyckorna under samma period, något som NTF nyligen varnade för och som ska analyseras för att se om det finns ett samband.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.