På väg mot nya äventyr i Kina

Nästa artikel
Pilote inleder samarbete med Kina
NYHETER

Pilote inleder samarbete med Kina

Publicerad 16 oktober 2017 (uppdaterad 17 oktober 2017)

På väg mot nya äventyr i Kina

I ett pressmeddelande kungör Pilote att de tillsammans med Hunan Leopaard Motors Co. Ltd börjar ett samarbete och skapar Hunan RV Pilote CO LTD. Det nya företaget baserar sig på ett så kallat Joint Venture Agreement och är ett genombrott för europeisk husbilstillverkning.

Avtalet undertecknades den 28 september enligt pressmeddelandet som är daterat den 10 oktober.

I Kina tillverkas 15 000 husbilar (RV) men med endast några få hundra importerade från Europa talas om att den kinesiska marknaden bara är i sin linda och utvecklas starkt. Pilote och Leopaard gör bedömningen att marknaden kommer att öka starkt under de närmaste åren vilket tillskrivs den kinesiska regeringen som vill utveckla fritid och turism för kineser.

Företagen har beslutat att förena sina krafter med det nu skapade bolaget Hunan Pilote Co. Ltd. Syftet är att producera husbilar för den kinesiska marknaden, sålda under namnet Pilote, men även sälja Pilotes husbilar som produceras i Europa.

Hunan Pilote Co. Ltd får sitt säte i Changsha, privinsen heter Hunan som har cirka 80 miljoner invånare. Det framhålls att det var i denna provins som Mao Zedong föddes och växte upp i men även att provinsen har ett världsarv som heter Zhangjiajie.

Styrelsen består av herr Zhong Xinnong (ordförande), herr Yan Lixin, fru Marie-Danièle Padiou och herr Claude Morio.

Herr Alexandre Hong, en fransman baserad i Kina, kommer att bli VD för Hunan Pilote Co. Ltd. Produktionen ska starta under 2018.

Den officiella invigningen av bolaget äger rum den 3 november i Changsha (Hunan) där såväl kinesiska som franska regeringsledamöter kommer att närvara. LI Jianxin, VD i Leopaard och Padiou, VD i Pilote Group, kommer att delge sina uppfattningar om den kinesiska husbilsmarknaden och vilken strategi företaget ska ha.

Pilote är en stor aktör på den europeiska marknaden och producerade under 2016 fler än 5 000 enheter. Omsättningen var 270 miljoner euro och företaget sysselsätter ungefär 1 000 personer. Företaget har fyra produktionsanläggningar som finns i Frankrike och Tyskland. Sortimentet sträcker sig från små husbilar till liners under fabrikatsnamnen Pilote, Bavaria, Hanroad, Le Voyageur, Frankia, RMB och Car-Away.

Leopaard, eller mer exakt Hunan Leopaard Motor Co. Ltd, är ett statsägt bolag som främst bygger SUV. Produktionen under 2017 beräknas till minst 130 000 enheter med en omsättning på 12 miljarder yuan (RMB, knappt 15 miljarder svenska kronor ). Arbetsstyrkan består av 6 900 medarbetare vilka fördelas mellan fyra fabriker. Återförsäljarnätet består av totalt 1 600 försäljningsställen. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.