Nästa artikel
Pinsam miss hos Transportstyrelsen
NYHETER

Pinsam miss hos Transportstyrelsen

Publicerad 7 september 2020 (uppdaterad 7 september 2020)
Har du en husbil med malusskatt? I så fall ska du ändå inte glädja dig för mycket om du kollar nästa års skatt, åtminstone ska du inte tro på Transportstyrelsens uppgift om att skatten blir en krona.

Transportstyrelsen går ut med information om att Vägtrafikregistret visar en felaktig fordonsskatteuppgift på bilar som har så kallad malusskatt, alltså en förhöjd fordonsskatt under de första tre åren och som upphör någon gång inom det närmaste året.

Nya bensin- eller dieseldrivna personbilar som har ett koldioxidutsläpp som överstiger 95 g/km vid blandad körning och som inregistrerats för första gången 1 juli 2018 eller senare har fått betala en förhöjd fordonsskatt vilket kallas malus. Den förhöjda fordonsskatten ska betalas under tre år och därefter gäller den ordinarie fordonsskatten.

Nu har ett fel konstaterats i skatteuträkningarna i vägtrafikregistret. Det innebär att felaktiga uppgifter visas i deras e-tjänster och i appen Mina fordon. I stället för att presentera den korrekta fordonsskatten står det att bilen inte är skattepliktig eller att årsskatten är 1 krona. Arbetet med att rätta till felet har påbörjats.

De bilar som omfattas är bilar där malusskatten ska övergå till ordinarie fordonsskatt någon gång under perioden 2021-07-01 fram till dagens datum nästa år, dvs. under 2021.

En avgift som går upp vid årsskiftet är dock registerhållningsavgiften som ökar från 65 till 75 kronor.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.