Bild
Nästa artikel

Pintrip, ett enkelt sätt att uppleva Danmark

NYHETER

Ett danskt par som själva kör husbil har dragit igång ett projekt som redan fått stor uppmärksamhet, en guidebok till gratis ställplatser i Danmark.

Konceptet är inte helt nytt, det finns redan i exempelvis Frankrike, Tyskland, Spanien och Storbritannien men ännu inte i Danmark. Det är paret Henriette och Peter Rask som startat Pintrip som bygger på tanken att sälja en bok med destinationer där du kan stå gratis med en husbil i ett dygn. Det kan vara bondgårdar, lanthandlar, vingårdar, krogar, små mejerier och andra liknande verksamheter och på det sättet vill de bjuda in såväl danskar som andra till att upptäcka hur mycket landet har att erbjuda. De skriver vidare i sitt pressmeddelande att Danmark inte har så många ställplatser och att de platser som finns i boken ska uppfattas som säkra.

Det är långt ifrån alla husbilister som vill stå på en camping, många söker istället unika upplevelser med naturen inpå knuten, stillheten men även med det unika kulturella på respektive ort. Boken är därför även en guide till de speciella platser som paret upptäckt på sina resor.

– Vi er ikke en konkurrent til campingpladserne, for de, der vælger Pintrip, ville alligevel ikke have valgt campingpladserne. Vi regner med at orientere i Pintrip Guiden om sani-stationer rundt i landet, og der kommer heldigvis hele tiden flere til. Generelt oplever de andre europæiske lande, hvor konceptet også findes, aldrig problemer med, at folk tømmer toiletbokse, smider affald og så videre. Konceptet har eksisteret i mange år i både Frankrig og Tyskland, og der kommer flere og flere værter til, som ser muligheder, da antallet af eventyrlystne og købedygtige autocamperturister bare stiger og stiger for hvert år, säger Henriette Rask till Skive Folkblad.


De konstaterar att det finns nära nog två miljoner husbilar i Europa och de vill dra sitt strå till stacken för att göra husbilslivet både enklare och mer upplevelserikt. De värdar som presenteras i boken anmäler sig gratis till Pintrip och förklarar i korthet vad de har att erbjuda vid sin ställplats men hoppas i gengäld på att de som kommer kanske köper något hos dem, även om det förstås inte är ett krav. Det finns ingen generell standard mellan de olika platserna vilket betyder att det kan finnas el och vatten men det är inte ett krav från Pintrip att så ska vara fallet.

Första upplagan av boken kommer ut under 2019 och du kan följa hur arbetet går på deras hemsida.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
swedestops
2018-11-11 11:26

I artikeln nämns inte att det i Sverige och Schweiz finns samma koncept som i Frankrike, Spanien, Tyskland och Storbritannien. SWEDE STOPS har existerat i fem år och ger i februari 2019 ut sin femte guide som omfattar c:a 70 värdar. Från Blekinge i söder till Höga Kusten i norr. I en artikel i Husbil@Husvagn, publicerad 20 juni 2016, fanns en artikel angående ett radioinslag från P4 Gotland, där SWEDE STOPS koncept och aktiviteter för att hitta värdar togs upp.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.