Nästa artikel
Polisen åtalar många för prat i mobil under körning
NYHETER

Polisen åtalar många för prat i mobil under körning

Publicerad 21 maj 2018 (uppdaterad 21 maj 2018)
Efter det att den nya lagen om förbud mot att använda kommunikationsutrustning under bilkörning har nu polisen skärpt tillämpningen. På drygt tre månader har fler än 350 förare åtalats för att bryta mot förbudet.

Det är SR ekot som uppmärksammat den stora ökningen av åtalen och de konstaterar att bilister inte tycks ta lagen på allvar.

De skriver vidare att i stort sett alla som åtalats fällts och i tingsrätten fått böter på 1 500 kronor. Fallen prövas i tingsrätten men polisen vill få rätt att utfärda böter på plats. Transportstyrelsens har undersökt olycksfrekvensen där mobilprat är inblandat och kommit fram till att dessa åtminstone är en delorsak i runt 100 trafikolyckor årligen och enligt statistik från Åklagarmyndigheten så har drygt 350 personer hittills åtalats.

– Jag tycker att det känns som att det är väldigt många som har åtalats. Man kan ställa det i proportion till andra brott, under samma tid så har vi åtalat knappt 40 personer för att inte använda bilbälte. Samtidigt är det många som bryter mot lagen, säger Kammaråklagare Johan Bülow till Sveriges Radio Ekot.

Lagen, som infördes i februari, gäller inte bara mobilprat utan handsfree, även annan kommunikationsutrustning berörs vilket ledde till att lagen fick ett tillägg så att blåljuspersonal och exempelvis sjuksköterskor på utryckning kunde fortsätta att lagligt ha kontakt med olika instanser under körning.

SR uppmärksammar även några oklarheter i lagen som inte stadgar hur mobilprat eller sms får ske i en stillastående bil i en kösituation. Ingen domstolarna har hittills tagit ställning till den frågan enligt kammaråklagaren.

– Vi vill ha en rättssäker hantering av detta. Vi vill helt enkelt veta var domstolarna hamnar i sin praxis. Och nu har vi fått ett antal underrättsdomar, säger Johan Bülow.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.