Nästa artikel
Polisen gör insats mot onykterhet
NYHETER

Polisen gör insats mot onykterhet

Publicerad 10 december 2019 (uppdaterad 10 december 2019)
Trafikveckan syftar till att understryka att trafik och alkohol inte hör ihop, inte enbart att lagföra så många som möjligt. Trots att riskerna borde vara väl kända drogs nästan 6 000 körkort in av denna anledning under 2018.

Polisens insatsvecka under vecka 50 fokuserar på att höja kunskapen om faran med alkohol och droger i samband med bilkörning. Många frågar sig ändå om det inte skulle vara mer effektivt om polisen genomförde sina kontrollveckor utan att informera om dem medan polisen tvärtom strävar efter att allmänheten ska veta om dem i förväg och går som i detta fall ut med information i samarbete med Transportstyrelsen.

– Det är helt enkelt så att vi vill stoppa onyktra personer redan innan de sätter sig bakom ratten. Målet är inte att lagföra så många som möjligt, utan att genom synliga kontroller förebygga brott och minimera antalet onyktra förare på våra vägar, säger Ursula Edström, trafikstrateg på Polismyndigheten.

Polisen och Transportstyrelsen menar att det är ett viktigt attitydskapande arbete och vill därför att pressen informerar allmänheten. Trots att ingen kan vara omedveten om att riskerna ökar dramatiskt om förare kör onyktra konstaterar polisen vid undersökning av olyckor att alkohol alternativt droger är inblandade i vart tredje fall personer omkommer. Med ungefär 250 omkomna per år innebär det att cirka 80 personer skulle kunnat undvika olyckan om alla körde helt nyktra. Det många inte tänker på är körning dagen efter en fest, även den är farlig då reaktionstider ökar och uppmärksamheten inte är på topp.

– Alkohol och droger hör inte hemma i trafiken, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket. Var 500:e bil har en alkoholpåverkad förare bakom ratten. Därmed mångfaldigas risken för en dödsolycka både för dem själva och för andra trafikanter.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.