Nästa artikel
Polisens hastighetsvecka igång
NYHETER

Polisens hastighetsvecka igång

Publicerad 17 augusti 2020 (uppdaterad 17 augusti 2020)
Den här veckan är det återigen dags för intensifierad hastighetskontroll, något som polisen informerar om för att påminna om vikten av att hålla de gränser som är satta. På så sätt hoppas man på att få alla att hålla hastighetsgränserna överallt.

Hastigheten är en viktig säkerhetsfaktor, inte minst i tätbebyggda områden där polisen kommer att fokusera på lägre hastighetsgrånser som 30 km/tim utanför förskolor och skolor samt vid stadscentrum och köpcentrum. En bidragande orsak till prioritering är den stora skillnad i skador mellan att bli påkörd i 30 respektive 50. En annan bidragande faktor är sannolikt även den dåliga efterlevnaden av hastighetsgränsen på 40 km/tim. I praktiken innebär satsningen att det fler hastighetskontroller.

– Många är nu tillbaka på jobbet efter semestern. Det rör sig mycket folk på vägarna och alla ska kunna känna sig trygga och säkra. Vi vill att fler ska följa hastighetsbegränsningarna och ett sätt att uppnå det är genom hastighetskontroller, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid Polismyndigheten, och fortsätter Små hastighetsöverträdelser kan vara skillnaden mellan liv och död. Vi skulle kunna spara många liv varje år om alla höll sig till hastighetsbegränsningarna.

Hans Yngve Berg, som är analytiker på Trafikverket, säger att alla förare har ett ansvar att köra i lämplig hastighet och följa hastighetsbegränsningen.

– Men det handlar också om att skapa en vägmiljö som stöttar förare att följa den hastighetsgräns som gäller på vägen. Till exempel smalna av tätortsgator eller använda gupp så att det blir naturligt för trafikanterna att följa skyltad hastighetsgräns, säger han.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.