Nästa artikel
Polisens statistik: Rattfylleribrott i Region Väst ökar mest
NYHETER

Polisens statistik: Rattfylleribrott i Region Väst ökar mest

Publicerad 10 juni 2020 (uppdaterad 10 juni 2020)
De regionala skillnaderna i antal inrapporterade rattfylleribrott är stora men även tidpunkten då brott sker har förändrats över tid. Det visar AlcoSense genomgång av Polisens senaste statistik över rattfylleribrott och som täcker perioden 2016 till och med 2019.
Varje år utför Polisen över en miljon alkoholkontroller på vägarna i Sverige. Närmare en tredjedel av de förare som åkte fast för rattfylla 2019 gjorde det under morgonen och förmiddagen, det vill säga mellan klockan 06.00 och 12.00. 

I polisregion Väst var ökningen under morgontimmarna som högst, där ökade antalet inrapporterade brott med 33,6 procent 2019 jämfört med 2016. Även polisregion Syd upplevde en nästan lika stor ökning, 33,4 procent, medan det i polisregion Bergslagen noterades en ökning på 24,2 procent för samma tidsperiod. Men det finns även platser där antalet rattfyllerister minskar under morgontimmarna. I polisregion Nord (Jämtlands, Västerbottens, Norrbottens och Västernorrlands län) minskade andelen tagna rattfyllerister med 16,1 procent åren 2016-2019. Även region Mitt och Öst hade en minskning under samma period. I region Mitt minskade antalet rapporterade brott med drygt 10 procent, i Öst med nästan 5 procent.

– De flesta som kör onyktra på morgonen och under förmiddagen gör det förmodligen inte med avsikt. Sverige har en mycket låg promillegräns, vilket innebär att det kan vara lätt att fortfarande ha alkohol i kroppen morgonen efter att ha druckit kvällen innan. Du kanske inte känner till effekterna av alkoholen, men den kan fortfarande vara där. På grund av skillnader i ämnesomsättning från person till person är det nästan omöjligt att beräkna när alkoholen har lämnat kroppen. Det enda sättet att undvika en potentiellt dödlig gissning är att använda en noggrann och pålitlig alkomätare, säger Hunter Abbott, vd för AlcoSense Laboratories.

Trots att antalet som tagits av polisen för rattfylla minskat med 124 fall från 2019 jämfört med 2016, så toppar huvudstadsregionen tillsammans med Gotland fortfarande statistiken sett till hela dygnet. Under 2019 rapporterades 1434 fall i Region Stockholm. I region Syd rapporterades 1199 fall under 2019 och i Region Väst 1245. Lägst antal inrapporterade fall av rattfylleri står region Öst för med 467 under 2019.

Polisens statistik visar vidare att antalet berusade förare som registrerats mellan 21.00 och 03.00 minskat stadigt i de flesta regioner under dessa år. I region Mitt har fallen av tagna rattfyllerister minskat med 21,1 procent vilket kan jämföras med region Öst där minskningen är 15,5. Det är enbart i region Syd som de inrapporterade rattfylleribrotten ökat något, 4,7 procent fler fall 2019 jämfört med 2016.

Om resultaten
Analysen genomfördes av AlcoSense Laboratories och baseras på Polisens senaste statistik över rattfylleribrott uppdelat enligt de svenska polisregionerna och täcker perioden 2016 till och med 2019. 


I de olika polisregionerna ingår följande län;
Region Nord (Jämtlands, Västerbottens, Norrbottens och Västernorrlands län)
Region Mitt (Gävleborgs län, Uppsala län och Västmanlands län)
Region Bergslagen (Dalarna, Värmland och Örebro län)
Region Stockholm (Stockholms län och Gotland)
Region Öst (Jönköpings län, Södermanlands län och Östergötlands län)
Region Väst (Hallands och Västra Götalands län)
Region Syd ( Blekinge, Kalmars, Kronobergs och Skåne län)

Om AlcoSense Laboratories
Etablerad i Storbritannien 2005, AlcoSense Laboratories designar, utvecklar och tillverkar alkomätare för privat och professionellt bruk. Bränslecellstekniken som används i AlcoSenses produkter används även i många polismyndigheters alkomätare.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.