Bild
Nästa artikel
Prinsessutställning i Sigtuna

Prinsessutställning i Sigtuna

Nyheter

I juni öppnar "Från Ingegerd till Estelle - en prinsessutställning" på Sigtuna museum.

Den 1 juni öppnar ”Från Ingegerd till Estelle – en prinsessutställning”, en helt ny utställning på Sigtuna museum. Tusen år av prinsessor knyter samman historia och nutid, från Sigtunas egen Ingegerd till dagens tronarvinge, prinsessan Estelle. Utställningen invigs av prinsessan Christina.

I utställningen medverkar bl a Carl Johan De Geer, Catti Brandelius, Herman Lindqvist, Gudrun Schyman, Diana Orving, Bella Rune och Susanna Strömqvist.

- Vi tror att de tillsammans kan addera flera intressanta delar i bilden av Ingegerd och efterföljande prinsessors öden. De funderar över kvinnors roll genom tiderna; vad det betyder att bli bortgift, att vara prinsessa och hur könsrollerna ser ut, säger Ted Hesselbom, ny chef för Sigtuna museer.

Utställningen ställer även frågor kring historieskrivningen; vem äger tolkningsföreträde, vem ställer frågorna och vem bestämmer svaren? Vilken historia berättar vi idag?

- Vi hoppas att de inbjudna, inom olika specifika kompetenser, kommer att inspirera och gestalta ämnet; som forskare, fotograf, konstnär, debattör, designer eller estet, säger Ted Hesselbom.

Samma dag som utställningen invigs, lördagen den 1 juni, arrangeras även Sigtuna Ingegerd Festival – en heldag om prinsessan Ingegerd från 1000-talet med spännande seminarier och guidade turer.

Utställningen invigs lördagen den 1 juni kl.12 av prinsessan Christina.

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.