Husbilsplats i Friedrichstadt. Första vinnaren (2021) av utmärkelsen Årets ekologiska ställplats. Foto: Pixabay

Nästa artikel
Pris till ekologisk ställplats
Nyheter

Pris till ekologisk ställplats

Publicerad 24 augusti 2023 (uppdaterad 24 augusti 2023)

Husbilsplats i Friedrichstadt. Första vinnaren (2021) av utmärkelsen Årets ekologiska ställplats. Foto: Pixabay

En ideell husbilsförening har under två års tid delat ut pris till den mest ekologiska husbilsplatsen. Vinnaren 2022 låg i Öhringen, i södra Tyskland.

Den ideella föreningen WOHNmobil für klimaschutz (vilket direktöversatt blir: Husbil för klimatskydd) verkar för att förbättra klimat och miljö. Föreningen utför dels konkreta åtgärder i naturen som främjar växt- och djurliv men anordnar även föreläsningar och guidade turer på samma tema.

Utöver ovanstående har de under två års tid även utsett vinnare till utmärkelsen ”Årets ekologiska husbilsplats”. Där vinnaren bland annat erhåller en fin ”plakett” som även är ett insektshotell.

– Genom att synliggöra dessa ställplatsers exemplariska ekologiska engagemang hoppas vi att det kan främja att fler anläggare av ställplatser tar efter, förklarar klubbstyrelsens ledamot Albert Märkl.

Den första husbilsplatsen som fick utmärkelsen var ”Wohnmobilstellplatz am Halbmond" i Friedrichstadt som vann 2021.

Förra årets vinnare blev HEICamp i Öhringen. 

 

Plakett och insektshotell i ett.

Så här beskrivs HEICamp
”Beläget på landsbygden i Hohenlohe och med cykel- och vandringsleder i direkt anslutning. Endast några minuters gångväg till Öhringens historiska gamla stadsdel. Ställplatsägaren, Rainer Heidemann, hade redan i början av planeringen av platsen ett ekologiskt koncept som han har vidareutvecklat genom åren. I dagsläget finns naturytor, solcellsanläggning, solcellsdriven pump för varmvattenberedning, regnvattencistern, LED-belysning och sopsortering. Gästerna hittar också en solcellsdriven laddstation för elcyklar på plats.”

Alla medlemmar i den ideella föreningen betalar en årlig medlemsavgift som beräknas utifrån de kilometer de har kört i husbil eller jämförbart fordon respektive år. Närmare bestämt betalar de 1 cent per kilometer, högst 100 euro per år. Med det maximala årliga bidraget på 100 euro kan varje individ plantera upp till 20 klimattåliga träd och delta i aktivt natur- och klimatskydd.

2023 års vinnare kommer koras på mässan CMT i Stuttgart 2024.

HEICamp i Öhringen, 2022 års vinnare av utmärkelsen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.