Kvarter med mobila boenden i Storbritannien.

Nästa artikel
Prisad idé om husvagnsboende
Nyheter

Prisad idé om husvagnsboende

Publicerad 5 november 2015 (uppdaterad 5 november 2015)

Kvarter med mobila boenden i Storbritannien.

En idé om att det ska bli lättare att leva i mobila hem har prisats i Kramfors. Idén bygger på skräddarsydda kvarter där infrastrukturen och byråkrati anpassas för de som vill bo permanent i husbilar, husvagnar och villavagnar.
I dag är det inte helt lätt att bosätta sig permanent i sin husbil, husvagn eller villavagn trots att många faktiskt vill göra just detta. Det här är något som Anders Bosenius, näringslivsutvecklare på Kramfors kommun, har reagerat på och därför kom med en idé kallad "Mobile Home Kvarter" som vann pris i tisdags.

– Jag har ingen husbil eller husvagn själv men många jag pratar med säger att det finns ett behov av permanenta platser för boende i mobila hem. De pensionärer till exempel som har husbil och är villiga att lämna sitt vanliga boende i villa eller lägenhet undrar "var kan jag bo med min husbil?", säger Anders när Husbil & Husvagn ringer upp honom.

Anders Bosenius idé bygger på ungefär samma koncept som de trailer parks som finns i Usa men han använder ogärna ordet då det fått en negativ klang.
Oavsett ordval så lämnade Anders Bosenius in sin idé till tävlingen jagharenide.nu som är en tävling öppen för alla idéer från privatpersoner och företag i Västernorrland. Syftet med tävlingen är att vara en inkubator för företagande och vara "den där polletten som trillar ner och får ung som gammal att fundera på nya idéer".

– Det finns en växande trend där folk vill bo i sina mobila hem men som hindras av att det är för svårt i dag. Jag vill att det ska vara enklare, dels att hitta en adress och vara mantalsskriven men också samhällskvarter där el, vatten, avlopp och renhållning är anpassat för en mer "permanent camping". Även vintertid, säger Anders Bosenius.

Hur är det med vanliga campingar och ställplatser i Kramfors?
– Tanken här är snarare ett boende som inte har med turism att göra. Någon slags stödstruktur för långsiktiga boenden med mantalsskrivning för de som vill bo i mobila hem. Samhällets utveckling bygger på befolkningstillväxt och det här kan vara ett sätt, säger Anders Bosenius.

Vad som blir nästa steg efter att Anders Bosenius fick sitt pris är inte klart i dagsläget men alla de affärsidéer som deltagit i tävlingens historia har erbjudits fortsatt hjälp mot kommersialisering. Cirka tio procent av bidragen har resulterat i företag med en eller flera anställda efter två år.
Så här löd motiveringen vid prisutdelningen:
Bästa kommunidé:
Anders Bosenius – Mobile Home Kvarter
Intresset för att varaktigt bo i tex. husbilar, husvagnar och villavagnar ökar stadigt. Mobile Home Kvarter handlar om att i samhällsplaneringen ge utrymme för och bygga infrastruktur där mobila hem kan inkvarteras under både kortare och längre perioder.

Här hittar du jagharenide.nu

Anders Bosenius, näringslivsutvecklare Kramfors som fick pris för sin idé Mobile Home Kvarter

Det ska inte bara bli lättare att bo i villavagnar utan även i husbilar och husvagnar, åtminstone enligt Anders Bosenius nyligen prisade idé.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.