Nästa artikel
Projekt för 89 miljoner – störst i VTI:s historia
NYHETER

Projekt för 89 miljoner – störst i VTI:s historia

Publicerad 21 juni 2016 (uppdaterad 21 juni 2016)
30 organisationer från elva länder ska med start i september under tre och ett halvt år utreda automatiserad körning och VTI har utsetts till projektledare.

Projektet kan beskrivas som att det tas ett helhetsgrepp kring automatiserad körning för bilar, lastbilar, bussar och motorcyklar. VTI:s fokus ligger på föraren. 

– Vi utgår från människan, ett förarperspektiv, vi måste se till att vägen fram till helautomatiserade bilar sker säkert och till nytta för användaren, så att både fordon och förare kan ta kontrollen från varandra, säger forskningschefen och projektledaren Anna Anund.

EU-projektet, ADAS&ME, är det största projektet som VTI har koordinerat, med en total budget på 9,6 miljoner Euro (cirka 89 miljoner kronor).

– Vi kommer att basera arbetet på användarfall för bil, lastbil, buss och motorcykel vilket speglar stora delar av trafiken på Europas vägar. Projektet kopplar samman kunskap om förarens tillstånd och kunskap om situationen man befinner sig i, med fordonets automatiserade funktioner, säger Anna Anund och fortsätter, Inom ramen för projektet ska vi utveckla system som kan läsa av när föraren börjar bli trött, ouppmärksam eller påverkad av känslor som arg, ledsen och bedöma hur man lämpligen övergår till, eller från, automation beroende på förarens och bilens förmåga. 

Forskningen som startar i september ska pågå i tre och ett halvt år. Syftet är att utveckla system för förarstöd för att förbättra säkerheten och på sikt bidra till mer miljövänliga transporter. Fler svenska deltagare ingår i projektet, Scania, Autoliv, Smarteye, Stressforskningsinstitutet och Uppsala universitet.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.