Piczo visar på sin hemsida att det går att ha filmvisning direkt på husbilsväggen.

Nästa artikel
Projektorljus i höstmörkret!
Minitest

Projektorljus i höstmörkret!

Publicerad 20 september 2023 (uppdaterad 20 september 2023)

Piczo visar på sin hemsida att det går att ha filmvisning direkt på husbilsväggen.

Hösten är filmernas tid och vi har använt en så kallad smart projektor som funkar bra i fritidsfordon. Se film mot en vit vägg eller en filmduk för häftigare filmkänsla.

Hösten och vintern är bra årstider för film och serier i husbil eller husvagn. Och filmupplevelsen blir kanske ännu bättre med en projektor som kan visa en bildstorlek på ända upp till 200 tum.

Jag köpte Piczo Nova Pro Touch i våras när den lanserades och den har förutom inbyggda smart-funktioner och wifi även inbyggd högtalare och batteri. Den kopplas till vägguttag eller drivs av batteriet som räcker till cirka 2,5 timmar film. Batterimöjligheten bidrog till att jag slog till – trots att jag redan hade en annan projektor, vilket du kan läsa om längre ner...

Nova Pro Touch har Android 9.0 operativsystem inbyggt och det går att använda appar som Youtube för streaming, eller så speglar man sin egen telefon till projektorn. Förutom film går det förstås att visa familjens resealbum, nästan som gamla tiders diaprojektorer.

Ljudet är förvånansvärt bra i den lilla apparaten, som mäter 16 x 9 cm, och vill man ha ännu bättre ljud så går det att ansluta externa högtalare via bluetooth eller kabel. Ljuset från LED-lampan i projektorn är på 500 ANSI lumen vilket räcker förvånansvärt långt även i skymning. Mitt intryck är att den är starkare än min andra projektor som också är i kompaktformat.

Mitt intryck är att den är starkare än min andra projektor

Något som kan störa när det gäller projektorer i allmänhet är fläktljudet, men Piczo Nova Pro Touch har en tyst fläkt, ungefär som en dator. En annan sak som kan vara svårt med projektorer är att hitta en perfekt placering. Denna behöver inte stå exakt rakt eftersom bilden ställer in sig själv tack vare autofocus och inbyggt gyro. Dock till en viss gräns, det får inte luta alltför mycket.
 
Den styrs antingen med fjärrkontroll eller via touchpanelen på höljet. Jag föredrar fjärrkontrollen då touchpaneler överlag sällan förstår mina fingrars språk. Fjärrkontrollen är liten och smidig utan siffror och lätt att manövrera, även i mörker.

Slutligen har det "slumpat sig" så att jag har lagt en mindre förmögenhet och köpt två olika projektorer det senaste året och kan därför jämföra Piczo Nova Pro Touch med Samsung Freestyle som kom förra året.
Min åsikt är att projektorn från Piczo har flera fördelar, t.ex. inbyggt batteri, bättre autofokus och starkare lampa. Med Samsung Freestyle tycker jag att det är svårare att få till en skarp bild. Den är dock billigare och designen på Samsung Freestyle har vissa fördelar med sitt stativ. Piczon kan annars fästas med olika stativ och klämmor som tillbehör och med dessa tillval blir den plötsligt mer lättplacerad än Samsungs variant.

För den som söker något ännu kompaktare och billigare så har Piczo även en pytteliten projektor på bara 5x5 cm... och som kostar hälften av denna!

Piczo Nova Pro Touch

+ Häftig bildupplevelse, sport, film, serier. Allt inbyggt i samma enhet. Upp till 200 tums bild!
Dyr i inköp. Omständlig jämfört med tv. Inte lika skarp bild som en tv. Visst fläktljud.

Storlek: 160 x 90 x 52 mm
Operativsystem: Android 9.0
Batteri: 10 000 mAh
Hemsida: piczo.se
Pris: 12 495 kr
 

Här får redaktionens plåtis agera 6,36 m lång bildskärm. Nästan i alla fall! Piczo hade även en populär monter på Elmia som du ser i bildspelet.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.