Nästa artikel
Rabatt på Italienska böter
TRAFIK

Rabatt på Italienska böter

Publicerad 27 september 2013 (uppdaterad 30 september 2019)
Att få böter rabatterade känns som lite udda i vårt regelstyrda Sverige. I Italien däremot tar man till detta grepp för att få in böter direkt av felande förare. Hela 30 procent får dras av vid snabb betalning.
Bilturister som i Italien råkar ut för en trafikbot kan numera få 30 procents "rabatt" på bötesbeloppet om det betalas in hos polismyndigheten på den berörda orten ifråga eller annars inom högst fem dagar. Nyordningen gäller från 21 augusti 2013.

En bilist som till exempel utan tillstånd kör in i en trafikbegränsad zon i en italiensk stad måste normalt betala minst 78 Euro, men kan alltså nu få en "rabatt" på 30 procent så att den verkliga kostnaden blir 53,20 Euro. På samma sätt minskas bötesbeloppet för exempelvis fortkörning med upp till 10 km/h utanför tätorter från 41 Euro till 28,70 Euro.

Bötesbeloppet ifråga kan lättast  betalas direkt hos den polismyndighet som utfärdat boten. Samtliga italienska polisstationer har därför numera utrustats med kredit/betalkortsläsare för att möjliggöra kontantlösa betalningar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.