Nästa artikel
Rätt bilkörning ger välbefinnande
NYHETER

Rätt bilkörning ger välbefinnande

Publicerad 23 januari 2018 (uppdaterad 23 januari 2018)
Ford har gjort en studie om vad som ger oss lyckorus och där kommer bilkörning högt, åtminstone om man kör en prestandabil från Ford. Därför har de gjort en konceptbil som visar det på utsidan av bilen. Tyvärr ingick inte husbilskörning i studien men troligen hade det nockat alla andra alternativ.

Ford har tillsammans med forskare inom neurovetenskap gjort en forskningsstudie kring vad som skapar lyckorus, något de påpekar är en viktig del i vårt välbefinnande. Att köra prestandabilar i vardagen hamnade på en andraplats, strax efter bergochdalbaneåkning.

Körningen av prestandabilen bör ske en gång om dagen för att på ett optimalt sätt boosta sitt emotionella välbefinnande. Genom att utrusta en Ford Focus RS med artificiell intelligens-teknologi möjliggörs för åskådarna att se förarens lyckonivå eftersom den visas på bilens exteriör.

– Visst kan en bergochdalbana ge dig en kick för stunden, men den kan inte ta dig till jobbet varje dag. Studien visar på hur prestandabilskörning gör så mycket mer än att transportera dig från A till B – körstunden kan mycket väl utgöra en värdefull del av ditt dagliga välmående, säger doktor Harry Witchel, professor i psykologi och expert på icke-verbal kommunikation.

Forskningsprojektet leddes av ett oberoende expertteam från teknologiföretaget Sensum, på uppdrag av Ford. Sensum specialiserar sig på neuroforskning och interaktion mellan människor och maskiner. Designen är gjord av företaget DesignWorks.

Ford har inga planer på att sälja konceptbilen till allmänheten, utan den är främst skapad för att demonstrera den emotionella respons och de känslor som framkallas vid prestandabilskörning. Men även om det bara är en konceptbil är den ett sätt för Ford att pressa gränserna för hur avancerad teknologi kan utveckla bilupplevelsen.

Att dansa Salsa eller att kyssas menar studien inte alls ger samma lyckokänsla, så här fördelade sig poängen:

Bergochdalbana 3, Köra prestandabilar 2,1, Shoppa 1,7, Game of Thrones 1,5, Kyssas 0 och dansa salsa 0. Talen anger genomsnitt över lyckorus per deltagare. Förarna körde Ford Focus RS, Focus ST eller Ford Mustang.

Ford Focus RS med artificiell intelligens-teknologi.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.