Bild
Nästa artikel
Rattsurfaren och risktagaren skrämmer mest i trafiken

Rattsurfaren och risktagaren skrämmer mest i trafiken

NYHETER

Som bilist möter man både den ena och den andra typen, från självsäkra risktagare och skärmtokiga rattsurfare till ängsliga tvekare. En del väcker irritation, andra väcker rädsla men allra mest skrämmer rattsurfaren och risktagaren. Det visar en ny undersökning från Continental.

Det har varit förbjudet att rattsurfa i snart ett år, men beteendet finns kvar och andra bilisters rädsla för mobilanvändande medtrafikanter är högst påtaglig. Så många som 39 procent svarar att rattsurfaren är den typ som de är mest rädda för att möta i trafiken, vilket betyder att rattsurfaren tillsammans med risktagaren toppar listan på typer som skrämmer svenska bilförare. Dessutom visar undersökningen att stockholmare är extra rädda för denna typ där hela 46 procent uppger att rattsurfaren skrämmer dem mest.

Risktagaren gillar att utmana ödet med våghalsigt beteende, något som får andra trafikanter att starkt ogilla denna trafiktyp: 38 procent svarar att risktagaren är den typ som de är mest rädda för att möta i trafiken, tillräckligt många för att beteendet ska hamna på en delad första plats med rattsurfaren.

– Samspelet med andra bilister är otroligt viktigt för tryggheten på vägarna. Det är lätt att irritera sig på andra trafikanters körvanor, men många av oss är med största sannolikhet själva skyldiga till mer eller mindre skrämmande beteenden i trafiken, säger Per Linder, produktspecialist på Continental.

En av tio uppger att tvekaren är den typ som de allra minst önskar möta på vägen, vilket får denna ängsliga typ att ta sig in på listans tredje plats. Tvekaren är osäker bakom ratten och denna osäkerhet skrämmer män i lite extra hög grad, tretton procent av alla män svarar att tvekaren är den typ som får dem att känna sig mest rädda.


Fartdåren rycker på axlarna åt hastighetsbegränsningar, men hinner skrämma en och annan medtrafikant medan de susar förbi. Fem procent uppger att fartdåren är den typ som skrämmer dem mest i trafiken. Men det är inte bara hög fart som får andra trafikanter att känna sig otrygga, tre procent svarar att väglusen, som tvärtom kör mycket långsamt skrämmer dem allra mest.

Undersökningen genomfördes i september 2018 och totalt gjordes 1.054 webbintervjuer av personer i åldern 18-79 år.

Vilken trafiktyp, om någon, är du mest rädd för att möta när du kör bil?
  • Rattsurfaren (En person som gärna surfar på mobilen och kör samtidigt): 39%
  • Risktagaren (En person som gillar att utmana ödet och tar varje chans hen får att komma före andra trafikanter): 38%
  • Tvekaren (En person som inte känner sig helt bekväm bakom ratten och ofta tvekar inför beslut): 10%
  • Fartdåren (En person som gillar fart och fläkt och som gärna utmanar hastighetsbegränsningarna): 5%
  • Väglusen (En person som kör väldigt långsamt): 3%
  • Paragrafryttaren (En person som låter trafikreglerna gå före allt): 2%
  • Ingen av ovanstående: 1%
  • Ingen gör mig rädd att möta när jag kör bil: 1%
  • Vet ej: 1%
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.