Bild
Nästa artikel
Dags att besöka Gotland? Konkurrensen ger billigaste priserna på 30 år!
Dags att besöka Gotland? Konkurrensen ger billigaste priserna på 30 år!

Rea på färja till Gotland

NYHETER

Inte sedan 1983 har det varit så billigt att resa med färja till Gotland, och det gäller även för oss med husbil och husvagn.

Gotlandsbåten startade i januari med att sälja biljetter för 100 kronor till sommarsäsongen 2014. Destination Gotland går nu ut i en tillfällig kampanj där de sänker priset till 95 kr. Gotlandsbåten vill inte vara sämre. Nu sänker företaget priset på sina 100 kronors biljetter till 90 kronor. Samtidigt skjuter man till ytterligare drygt 4000 nya lågprisbiljetter utöver de 5000 företaget hade från början. Är ett priskrig under uppsegling?

På fredag genomför Gotlandsbåten en prissänkning på sina billigaste ekonomibiljetter från 100 kr till 90 kr för resten av sommaren. Detta görs som ett svar på att Destination Gotland gör en tidsbegränsad kampanj där de sänker ett antal biljetter till 95 kr, om man bokar tidigt.

-  Det här var ett av våra mål när vi startade Gotlandsbåten, säger Pigge Werkelin, styrelseordförande i Gotlandsbåten AB. För besöksnäringen är det viktigt att det kommuniceras att det inte är dyrt att åka till ön. Vi ser hela historien med Gotlandsflyg upprepas. Priserna sjunker, frekvenserna ökar och Gotland får fler besökare. I slutändan vinner alla på detta.

- Jag tycker det är särskilt spännande, säger Lars Meijer, VD Gotlandsbåten AB. Att vara med och sätta samma priser som för över 30 år sedan känns otroligt bra. Där ser man vilken kraft det finns i konkurrens. Det får alla att förbättra sig och vässa sina erbjudanden och se över sin service. Jag tror att vi framöver kommer se en enorm utveckling vad gäller såväl priser, service och produktutveckling. På både lång och kort sikt kommer det innebära att fler kan tänka sig att åka till Gotland. Det hände precis samma sak när jag startade den konkurrerande linjen mellan Helsingborg och Helsingör och utmanade monoplet. Då ökade marknaden med 65 % på 2 år. Det kan bli en liknande effekt här.


Barn under 6 år åker alltid gratis med Gotlandsbåten AB. Oftast ligger linjen Västervik - Visby mellan 20-50 % billigare om resenären tar med sig bil, husvagn eller husbil på båten. Dessutom har Gotlandsbåten inga natturer. Destination Gotland får ungefär en halv miljard årligen för att ge särskilda rabatter för folkbokförda gotlänningar och godset. Gotlandsbåten drivs helt kommersiellt, har inga statsbidrag. Gotlandsbåten har därför ingen gotlandsrabatt utan alla priser gäller oavsett folkbokföringsort.

Gotlandsbåtens familjekoncept VIP Jr har också fått framgång hos resenärerna, en särskild familjelounge i förliga salongen, där barnen får vara i centrum. En annan är målgruppen campingturister som verkar uppskatta de låga priserna på husvagnar och husbilar. 

– 1989 var det senast som Västervik trafikerades av Gotlandslinjen. Då var det totalt 35 000 personer som åkte. Det antalet har vi passerat med råge redan i förbokade biljetter, avslutar Lars Meijer. Det blir en bra sommar för Gotland!

Vad kostar det?

Exemplet tar upp 2 personer i en husbil max 6 meter.

Vi slog på ett godtyckligt datum för en helg, från Västervik fredagen den 27 juni klockan 08.00
Priset för billigaste biljett anges på webben till 595 kronor.
Återresa på söndag kväll klockan 20.00 har samma pris, 595 kronor.

Priset skiljer mellan olika avgångar, vilken biljettyp du väljer och även vid vilken tidpunkt du bokar i förhållande till avgången.

Här hittar du Gotlandsbåtens bokning där du kan kolla vad det kostar för ditt mobila boende när du vill åka.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.