Nästa artikel
Regelverket stramas åt för privatister
NYHETER

Regelverket stramas åt för privatister

Publicerad 1 augusti 2021 (uppdaterad 9 februari 2023)
Svarta bilskolor som ger bristfällig utbildning ses av regeringen som ett problem. Nu skärps reglerna.

En privatperson kan i dagsläget vara handledare åt som högst 15 elever, något som regeringen menar skapar en grogrund för inofficiella körskolor. Därför ändrar nu regeringen reglerna kring övningskörning och uppkörning för att göra det svårare att bedriva den typen av verksamhet. Med de nya reglerna som införs den 1 december i år kan en handledare för privat övningskörning som högst ha fem elever samtidigt. 

Det finns även ett antal begränsningar innan handledaren kan få det handledarbevis som krävs för varje person som utbildas. Körkortet får exempelvis inte ha varit återkallat mer än tre månader under de senaste tre åren på grund av att man brutit mot någon viktig trafikregel som fortkörning, rödljuskörning, rattfylleri, opålitlighet ur nykterhetssynpunkt eller grova brott.

Dessutom ska man ha fyllt 24 år, både handledaren och eleven ska ha gått en introduktionsutbildning under de senaste fem åren och man ska ha haft behörighet för det fordon som man övningskör med under sammanlagt minst fem av de senaste tio åren.

När de nya reglerna trätt i kraft kommer den som ska köra upp för B-körkort inte längre att kunna göra det i en privat bil. I stället måste uppkörningen ske i en bil som tillhör Trafikverket, en godkänd trafikskola eller en gymnasieskola.

– Svarta körskolor bidrar till osund konkurrens, lurar människor på pengar och den utbildning de behöver för att bli goda förare. I grunden handlar det om trafiksäkerheten på våra vägar. Med dagens beslut tar vi krafttag mot de svarta körskolorna, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Det finns dock ett för husvagnsägare viktigt undantag, en elev med B-behörighet som ska övningsköra för utökad B (B96) behöver inte ha något giltigt körkortstillstånd. Detsamma gäller om eleven vill ta bort villkoret "automatväxlat fordon" på sitt körkort, så länge villkoret inte beror på medicinska skäl.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.