Bild
Nästa artikel
Regeringen lägger förslag om mobilförbud

Regeringen lägger förslag om mobilförbud

NYHETER

Regeringen föreslår förbud för handhållen mobil under körning från den 1 februari 2018.

Tomas Eneroth uttalar sig i SR om förslaget och han bedömer att lagändringen kommer att få gehör för lagändringen i Riksdagen.

Dagens lag som kom 2013 stadgar att det är förbjudet att använda mobilen eller annan teknisk utrustning som exempelvis en navigator så att det ”menligt inverkar på körningen”. Nu förbjuds samtal under körning om mobilen är handhållen vilket enligt tillgängliga uppgifter betyder att Sveriges lagstiftning blir likartad med den som gäller i övriga Europa.

Polisen menar att det nu blir betydligt enklare att se till att ett förbudet efterlevs och lagföra de som bryter mot lagen.

Det så kallade rattsurfandet är omfattande. Bara 22 procent svarar att de aldrig använder telefonen under körning enligt en undersökning av Mekonomen och opinionsinstitutet Kantar Sifo. Fem procent sa i samma undersökning att de dagligen använder telefonen när de kör.

Straffet föreslås bli böter på 1500 kronor.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.