Nästa artikel
Regeringen vill ha höjd bensinskatt
NYHETER

Regeringen vill ha höjd bensinskatt

Publicerad 27 mars 2015 (uppdaterad 27 mars 2015)
Idag aviserade regeringen höjd bränsleskatt. Sammanlagt räknar regeringen med att bilisterna ska betala 4,1 miljarder mer i skatt.
Magdalena Andersson (S) meddelade på en pressträff idag att regeringen vill höja bensinskatten med 44 öre per liter samt skatten på diesel med 48 öre per liter.

DN rapporterar att nyheten om skattehöjningen på bensin resulterade i att Magdalena Andersson fick en rad frågor av de närvarande journalisterna om hon inte bröt mot de löften S givit väljarna innan valet. Finansministerns motiverade skattehöjningen i vårbudgeten dels med att det dels finns utrymme för en prishöjning nu när priset gått ner som en följd av ett halverat oljepris, dels att höjd bränsleskatt är ett krav från Miljöpartiet.

Samtidigt som bensinpriset höjs vill regeringen minska skattebefrielsen på E85 och låginblandad etanol, med hävisning till EU-regler.

– Att höja skatten så här mycket på drivmedel är ett direkt slag mot de som bor på landsbygden och som inte har något alternativ till bilen. Sverige är ett glest befolkat land med långa avstånd där många är helt beroende av bilen i sin vardag, säger Fredrik Daveby, vd på Motormännen, i ett pressmeddelande och fortsätter, det är märkligt att regeringen vill öka överbeskattningen av landets bilister ytterligare med bakgrund av att VTI har visat att en bilägare idag har dubbelt så hög skatt sett till vad det är motiverat. Att vi just nu har relativt låga priser på drivmedel är positivt för bilisten, men det finns inga garantier att det förblir så i framtiden.

Sammanlagt kommer förslagen ge 4,1 miljarder i högre kostnaden för bilisterna. Alliansen har genom decemberöverenskommelsen givit regeringen grönt ljus för skattehöjningar av det här slaget.

Fredrik Daveby, VD på Motormännen, är inte förtjust i skattehöjningen.

Magdalena Andersson, finansminister, kan dock lugnt se fram mot att skattehöjningen går igenom eftersom alliansen lovat att inte rösta emot regeringen i budgetfrågor.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.