Bild
Nästa artikel

Regeringen vill skattebefria miljödiesel

NYHETER

Finansminister Anders Borg (M) och energiminister Anna-Karin Hatt (C) skriver i en debattartikel i Dagens Industri bland annat att de vill skattebefria HVO-diesel.

Ministrarna menar i debattartikeln att HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) är ett så hållbart biodrivmedel att det bör skattebefrias helt. I dag är det skattebefriat för låginblandning upp till 15 procent i diesel. HVO är diesel gjord av biomassa som till exempel raps, djurfett eller tallolja. I debattartikeln säger ministrarna också att de vill införa ett kvotpliktssystem som skulle innebära mer låginblandning av biobränslen, som E85 i bensin, och skattebefria biogas.

Anledningen till utspelet är att EU-komissionen inte verkar godkänna det kvotpliktssystem som regeringen tidigare föreslagit. Det förslaget hade inneburit ett succesivt ökande av biobränslen men fungerar enligt EU-komissionen inte skattetekniskt på grund av den koldioxidskatt som läggs på fossila bränslen idag.

Artikeln tidigare publicerad på Vi Bilägares hemsida.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.