Nästa artikel
Regler för mobil i bil ska skärpas
NYHETER

Regler för mobil i bil ska skärpas

Publicerad 26 mars 2014
Riksdagen gav idag regeringen i uppdrag att skärpa reglerna om mobilanvändning under bilkörning.

S, MP, V och SD har kört över regeringen i frågan om hur mobiltelefoner och annan elektronik får användas under bilkörning. Riksdagen gav idag regeringen i uppdrag att ta fram skärpta regler.

Regeringen menar att det är för tidigt att skärpa reglerna då trafikförordningen trädde i kraft så sent som den 1 december 2013.

De flesta Europeiska länder har restriktioner för mobiltelefoni under körning, i vissa länder är inte ens handsfree tillåtet. I Sverige har oppositionspartierna länge krävt skärpt lagstiftning och för ett år sedan tog riksdagen ett motsvarande beslut och uppmanade regeringen att förbjuda användning av mobiler och annan kommunikationsutrustning som tar "betydande uppmärksamhet" från körningen och därför påverkar trafiksäkerheten.

Regeringen valde då i stället för en formell lag att ändra kraven i trafikförordningen, men den åtgärden anser inte riksdagen är tillräcklig.

De första två domarna för vårdslös användning av mobiltelefoner i trafiken föll i januari. I båda fallen utdömdes 1 500 kronor i böter.


Tycker du att det är rätt att lagen skärps redan nu? Kommentera gärna!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.