Nästa artikel
Reglerna för de medicinska kraven för körkort ses över
NYHETER

Reglerna för de medicinska kraven för körkort ses över

Publicerad 2 juni 2020 (uppdaterad 2 juni 2020)
Det finns ett stort behov av att förändra reglerna när det gäller medicinska krav för syn och diabetes för körkort. Det visar en granskning som Transportstyrelsen gjort och nu inleds arbetet med att ta fram nya regler.

Transportstyrelsen har undersökt de trafikmedicinska föreskrifterna för syn och diabetes för att se hur dessa följer EU-direktivet, vilka regler som finns i andra länder och ta del av den kunskap som finns på området.

Reglerna i sex europeiska länder har jämförts; Finland, Nederländerna, Norge, Spanien, Storbritannien och Tyskland. Översynen har gjorts i dialog med medborgare, patientorganisationer samt hälso- och sjukvården.

Rapporten visar att medicinföreskrifterna, så kallade särkrav, i föreskrifterna till vissa delar är strängare än kraven i EU:s körkortsdirektiv. Samtidigt finns också områden där de svenska kraven är lägre än EU:s minimikrav.

Slutsatser och förslag redovisas nu i två rapporter.

– Sammanfattningsvis ser vi ett stort behov av att förändra reglerna när det gäller medicinska krav för syn och diabetes för körkort. Vi kommer nu att inleda arbetet med att revidera och utveckla föreskrifterna, säger Björn Renberg, enhetschef på Transportstyrelsen.

Mer information om översynen och rapporterna finns att läsa här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.