Bild
Nästa artikel
Reglerna för de medicinska kraven för körkort ses över

Reglerna för de medicinska kraven för körkort ses över

NYHETER

Det finns ett stort behov av att förändra reglerna när det gäller medicinska krav för syn och diabetes för körkort. Det visar en granskning som Transportstyrelsen gjort och nu inleds arbetet med att ta fram nya regler.

Transportstyrelsen har undersökt de trafikmedicinska föreskrifterna för syn och diabetes för att se hur dessa följer EU-direktivet, vilka regler som finns i andra länder och ta del av den kunskap som finns på området.

Reglerna i sex europeiska länder har jämförts; Finland, Nederländerna, Norge, Spanien, Storbritannien och Tyskland. Översynen har gjorts i dialog med medborgare, patientorganisationer samt hälso- och sjukvården.

Rapporten visar att medicinföreskrifterna, så kallade särkrav, i föreskrifterna till vissa delar är strängare än kraven i EU:s körkortsdirektiv. Samtidigt finns också områden där de svenska kraven är lägre än EU:s minimikrav.

Slutsatser och förslag redovisas nu i två rapporter.

– Sammanfattningsvis ser vi ett stort behov av att förändra reglerna när det gäller medicinska krav för syn och diabetes för körkort. Vi kommer nu att inleda arbetet med att revidera och utveckla föreskrifterna, säger Björn Renberg, enhetschef på Transportstyrelsen.

Mer information om översynen och rapporterna finns att läsa här.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.