Nästa artikel
Rekord i trafiksäkerhet
NYHETER

Rekord i trafiksäkerhet

Publicerad 4 juli 2021 (uppdaterad 5 juli 2021)
Under januari-juni 2021 har 74 personer omkommit i vägtrafiken. Det visar de preliminära uppgifter som kommit in till Transportstyrelsen den 2:a juli 2021. Det är 21 färre omkomna jämfört med motsvarande period 2020.

Åtta av de omkomna var yngre än 20 år och 20 var 65 år eller äldre. 40 av de omkomna personerna hade färdats i personbil, åtta i lastbil, åtta på motorcykel, fem var cyklister och sju var gående. 17 bilister omkom i singelolyckor och lika många i mötesolyckor. Fem av motorcyklisterna omkom i singelolyckor. Med bilist menas de som åker i personbil, lastbil och buss.

Medelantalet omkomna under första halvåret de föregående fem åren 2016-2020, var 113 personer vilket innebär att antalet omkomna under januari-juni 2021 är 35 procent lägre jämfört med den tidigare femårsperioden.

– Det är första gången vi har så få omkomna för första halvåret. Varje dödsolycka är en stor tragedi men utvecklingen går i rätt riktning mot det nya etappmålet med högst 133 omkomna i vägtrafiken år 2030. Utvecklingen ser olika ut för olika trafikantgrupper, minskningen är större bland oskyddade och framförallt bland motorcyklister, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen på deras hemsida.

Utvecklingen av dödade och svårt skadade redovisas i tabeller på Transportstyrelsens hemsida under sidorna Statistik över vägtrafikolyckor
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.