Nästa artikel
Rekordfå svenskar har parkeringsskulder
NYHETER

Rekordfå svenskar har parkeringsskulder

Publicerad 9 februari 2017 (uppdaterad 9 februari 2017)
37 000 personer har en skuld hos Kronofogden till följd av obetalda parkeringsböter. Det är det lägsta antalet under de senaste fem åren visar statistik som Visma har sammanställt från Kronofogden.

Svenskarnas parkeringsskulder, eller mer formellt felparkeringsavgifter, minskade med 6 procent under 2016, från 634 miljoner till 598 miljoner. Antalet personer som hamnade i skuld till följd av parkeringsböter sjönk med 5 procent till 37 187 personer, vilket är den lägsta siffran de senaste fem åren.

Antalet personer som är skuldsatta på grund av parkeringsböter minskar i 16 av 21 län. I Västerbotten och Gävleborg minskar antalet mest, med 12 respektive 11 procent. I Kronoberg ökar antalet skuldsatta med 8 procent.

– Det är glädjande att se att parkeringsskulderna minskar. Många har dock inte utrymme för den här typen av oförutsedda utgifter. Vi rekommenderar att alltid försöka ha en buffert för oplanerade utgifter, säger Elinor Sjögren, skuldrådgivare på Visma Collectors och fortsätter Parkeringsböter är en oplanerad utgift som förstås känns tråkig. Att inte betala den direkt innebär dock en risk för betydligt högre kostnader om den går vidare till Kronofogden. Det alltid bättre att ta utgiften så snart som möjligt för att undvika att den bli onödigt hög i slutändan.

Skulderna för obetalda parkeringsböter minskar i 14 av 21 län. Störst var minskningen på Gotland, där den totala skulden sjönk med hela 20 procent. Därefter följer Västerbotten och Gävleborg, båda med en minskning på 13 procent. Trots minskningen på riksnivå så ökar parkeringsskulderna i vart tredje län. Störst var ökningen i Kronoberg och Jämtland, med 16 respektive 15 procent.

På kommunens gator sköter Transportstyrelsen administrationen av parkeringsanmärkningarna. Man har åtta dagar på sig att betala en felparkeringsavgift och därefter går en påminnelse ut. Enligt lagen om god inkassosed bör inte fristen vara kortare än fyra veckor mellan påminnelse och inkassokrav.

Relaterade dokument

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.