Bild
Nästa artikel
Rekordmånga körde på vinterdäck

Rekordmånga körde på vinterdäck

NYHETER

11,9 procent av de kontrollerade bilarna hade fel däck för årstiden.

Resultatet från årets däckrazzia är här. Under förra veckan genomfördes inspektioner av 512 bilars däckskick i södra delarna av Sverige i samband med poliskontroller. Det visade sig att 11,9 procent av de undersökta bilarna körde på vinterdäck. Det är den högsta andelen någonsin. 

Vid kontrollerna kom det också fram att sju av tio förare inte mätt däcktrycket den senaste månaden. Var femtonde kontrollerad bil hade så dåligt lufttryck i minst ett däck att det nästan kan betraktas som punktering. Knappt tre procent hade minst ett däck med olagligt mönsterdjup.

– Resultaten när det gäller däcktryck och mönsterdjup liknar dem från de senaste årens däckrazzior. På lite längre sikt, sedan vi startade med däckrazzior i Sverige, ser vi en trend att andelen bilar med slitna däck eller olagligt mönsterdjup minskar, säger Rickard Cosini, vid trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

Så kallade däckrazzior genomförs varje år av polisen  i samarbete med Energimyndigheten, VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut), Däckbranschens informationsråd, NTF och Bilprovningen. Vid en ordinarie trafikkontroll av polisen erbjuds förarna att få bilens däck undersökta. Däckkontrollen är frivillig.

Rekordmånga körde på vinterdäck
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.