Bild
Nästa artikel
Resa med barn del 2

Resa med barn del 2

Nyheter

Visst är det väl härligt att bege sig ut på vägarna med hela familjen. Men vad ska man egentligen tänka på när man reser med småbarn?

Tidigare har vi skrivit om vikten av att placera bilbarnstolen rätt i husbil. Det är viktigt att försäkra sig om att platsen är godkänd och att inte stödben riskerar att gå igenom golvet. Husbil & Husvagn pratade med Mikael Rogler på Sakta Säkerhetsbutiken, de får alltid frågor på hur man ska resa säkert med barn.
Mikael Rogler menar att man måste göra så gott man kan för att få en korrekt lösning för barnets storlek och ålder.

Om det inte finns några bälten i bilen, vad gör man då?
— Man måste förankra passagerare, då är det bättre att välja bort den bilen.

Vad gör man om det finns bälten, men inga fästpunkter för underförankringsbanden?
— Om man inte hittar fästpunkter för underförankringsbanden för bilbarnstolar finns det inga genvägar: man måste sätta dit öglor i konsolerna som håller säten på plats.

Vad ska man göra om man bara har tvåpunktsbälten?
— Alla grupp 1 barnstolar (6 månader – 4 år) kan monteras med tvåpunktsbälten. Babyskydd med bas fungerar också. Men det går inte med bältesstolar, de måste ha trepunktsbälten för att fungera.

Om man har bakåtvända säten i husbilen, hur gör man då?
— Sådana säten ger bra skydd. Barnen i bältesstolen får ett extra bra skydd, och det går också att sätta barnen mellan 9 kilo – 18 kilo i så kallade vändbara stolar, som nu sitter ”framvänt” i det bakåtvända husvagnssäte. Barnet får på så vis ett korrekt, inte helt vanligt, men korrekt bakåtvänt åkande. Det finns inga bra lösningar för babyskydd i de säten.


Kan man placera barnen i bilens säte, om det finns airbag?
— Nej det ska man inte göra. Men kolla först om det verkligen finns airbag på passagerareplatsen fram. Om inte kan man mycket väl placera barnet där. Även mittsätet går bra i många moderna bilar. Men inga barn under 150 cm får placerar på plats där det finns passagerarairbag.

Taggar: Nyheter, Hem

Kommentarer

#1
NWS
2012-08-09 17:06

Har man ungar är bil+husvagn att föredra. En personbil är för det första trafiksäkrare än en husbil. Sen är det lättare att ligga en vecka eller två på en camping som ungarna gillar, och kanske göra dagsutflykter med bilen då och då. Om jag hade husbil skulle jag nog inte stanna mer än max 2-3 dagar på samma ställe, och troligtvis stanna på ställplatser oftare, och hur roligt är det för ungarna egentligen?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.