Bild
Nästa artikel

Restips: På väg till utlandet?

PENGAR

Använder du som många andra ditt kreditkort när du handlar i utlandet under semestern? Då skall du tänka på i vilken valuta du väljer att registrera köpet!

Många betalar mer än de måste i utlandet.

Svenskar är flitiga när det att använda sina kreditkort utomlands, men det många inte känner till är att de kan förlora stora summor om de väljer fel valuta vid betalning.

När du ska genomföra ett köp i utlandet får du ofta välja om du vill betala i svenska kronor eller den lokala valutan. Många vet inte vilket de ska välja och tycker att det är enklast att välja att betala med svenska kronor. Det kan bli en dyr affär. Lär dig skillnaden mellan att betala med kronor och lokal valuta en gång för alla!

Vad är skillnaden?
Om du väljer svenska kronor är det ofta butiken själv som lägger in kronkursen. I vissa länder kan du dessutom råka ut för att butikerna tar ut en provision, så kallad "surcharging".

En tumregel är att du alltid ska välja lokal valuta, det är billigare. Då slipper du extra kostnader och får den bästa kursen, omräknad av VISA eller MasterCard.

Tryggast med kort
Att använda kort i utlandet är mycket säkrare än att gå runt med stora mängder kontanter och du har ett bra konsumentskydd om olyckan är framme.

Det är tryggast att betala med kreditkort jämfört med andra typer av bankkort när du handlar utomlands. Om du använder kreditkortet för semesterutgifterna kan du enkelt kontrollera om beloppen stämmer innan du betalar fakturan när du har kommit hem.

En annan viktig minnesregel är att alltid använda chip när du betalar med kreditkortet i utländska bankterminaler. Chip är en vida spridd betalningslösning världen över och den är säkrare än att använda magnetremsa.

Visste du att...
… Betalstället är skyldigt att uppge växelkursen.
… Du måste välja om du vill betala i svensk eller lokal valuta.
… Vid betalning i svensk valuta ska växelkursen och eventuella påslag stå på kvittot.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
HampusLarsson2
2016-09-15 12:26

Bra tips själv kör jag OKQ8 med poäng även när jag är utomlands, men börjar fundera på om jag ska försöka hitta något annat kort. finns ju en del olika med poäng på här https://kreditkortlistan.se

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.