Nästa artikel
Riksdagen har röstat ja till miljödeklaration av drivmedel
NYHETER

Riksdagen har röstat ja till miljödeklaration av drivmedel

Publicerad 21 juni 2018
Den 20 juni röstade riksdagen ja för en obligatorisk miljödeklaration av drivmedel. Miljö- och energidepartementet förbereder nu en förordning som innebär att drivmedlens klimatpåverkan och ursprungsländer ska deklareras vid pump.

Regeringens proposition innebär att drivmedelslagen ändras så att regering eller myndighet ges rätt att meddela föreskrift om att drivmedelsleverantörer är skyldiga att informera konsumenter om drivmedlens klimatpåverkan och andra förhållanden som har betydelse för att bedöma deras miljöpåverkan men än har inte regeringen tagit något beslut.

Alla riksdagspartier utom centern röstade ja till propositionen. Centerns reserverade sig då de ville ha en skarpare skrivning i drivmedelslagen och att det redan i drivmedellagen skulle göras klart att klimatpåverkan, råvaror och ursprungsländer ska deklareras vid pump. Även Vänsterpartiet ville ha en liknande skärpning men valde att ändå stödja regeringens proposition.

Miljöminister Karolina Skog (MP) menar att det är en väldigt viktig reform att miljödeklarera drivmedel och påpekar vidare att Sverige kommer att bli först i världen med krav på sådan konsumentinformation. Oppositionen efterlyste dock besked från regeringen om vad denna konsumentinformation kommer att innehålla och var den ska ges.

Regeringen hade inga kristallklara besked att ge och har tvekat inför en obligatorisk ursprungsdeklaration med hänvisning till problem med EU-rätten men EU-kommissionen gav dock klartecken den 20 april. Enligt Gröna Bilisters uppgifter förbereder nu miljö- och energidepartementet en förordning som innebär att det blir klimat- och ursprungsdeklaration vid pump.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.