Trafikverket bevakar plogbilar via GPS för att se till att de röjer vägar i statlig regi först.

Nästa artikel
Risk för sämre snöröjning på småvägar
NYHETER

Risk för sämre snöröjning på småvägar

Publicerad 2 november 2017

Trafikverket bevakar plogbilar via GPS för att se till att de röjer vägar i statlig regi först.

Trafikverket inför tuffare kontroller av att plogbilarna gör sitt jobb. Det resulterar i att entreprenörer väljer bort att ploga mindre vägar.

Numera är de plogbilar som kör på uppdrag av Trafikverket utrustade med GPS för att det ska kunna gå att kontrollera att de sköter snöröjningen av statliga vägar.

Förut har entreprenörerna passat på att även röja enskilda vägar när man ändå varit i krokarna och då fått betalt av vägsamfälligheterna som ansvarar för dessa sträckor. Men i och med att Trafikverket skärper sin bevakning av plogbilarna och kontrollerar att de följer tidsramarna och röjer den statliga vägen i första hand har många entreprenörer tackat nej till förfrågningar om snöröjning som kommer från andra väghållare. Enligt Trafikverket är det främst i norra Sverige, omkring Robertsfors, som detta har skett.

– Vi ställer samma krav som tidigare på standarden av snöröjningen – inga tidskrav eller tekniska krav är förändrade. Möjligheten för entreprenörer att arbeta för flera väghållare är också oförändrad. Vi har inget emot att entreprenörer tar andra uppdrag, så länge kraven i våra kontrakt uppfylls. Vi tycker att det är bra om man jobbar för flera väghållare och på så sätt får en bra marknadssituation lokalt, säger Ulrika Honauer, avdelningschef vägsystem på Trafikverket, och fortsätter

– Trafikverket varken får eller kan använda skattebetalarnas pengar för att ploga privata vägar.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.