Nästa artikel
Rönne å och Ringsjöarna ska bli laxfiskecentrum
NYHETER

Rönne å och Ringsjöarna ska bli laxfiskecentrum

Publicerad 12 december 2019 (uppdaterad 12 december 2019)
Ängelholms kommun vill tillsammans med fem andra skånska kommuner etablera Rönne å och Ringsjöarna som en självklar Skandinavisk destination för laxfiske med hjälp av bidrag från EU.

Rönne å är en av Skånes största åar. Redan idag lockar ån fritidsfiskare och det är även ett omtyckt rekreationsområde för bad och paddling men det finns kraftverk som hindrar fiskar från att simma uppströms. Rivningsbeslutet av verken ska beslutas av mark- och miljödomstolen men efter det kommer Rönne å att flöda fritt och vandrande fiskarter kan nå sina lekvatten i Ringsjöarna. Detta skapar möjligheter nya att utveckla naturturismen kring området.

Samarbetet sker mellan Ängelholms kommun och kommunerna Eslöv, Hörby, Höör, Klippan och Åstorp för att bedriva ett gemensamt projekt om naturturism kring Rönne å och Ringsjöarna inleddes under hösten. Ansvaret för att driva och samordna arbetet i nära samverkan med de övriga kommunerna blir Ängelholms kommun och nu står det klart att projektet får 1,7 miljoner kronor via EU:s stödprogram Leader till en förstudie om hur en hållbar naturturism kan utvecklas i området. Det enda som återstår innan pengarna betalas ut är ett slutligt godkännande från Jordbruksverket. Tanken är att Rönne å och Ringsjöarna år 2030 ska vara en självklar destination för laxfiske i Skandinavien.

Kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg (M) gläds över beskedet från Leader.

– Jag tror absolut att det är möjligt och att fisketurismen har stor utvecklingspotential i området. Genom det här projektet kan vi lägga grunden för att bli en av de främsta fiskeregionerna, säger Robin Holmberg.

När förstudien är klar i mars 2022 påbörjas genomförandet, som kan innebära alltifrån att anlägga bryggor, parkeringsplatser till investeringar och marknadsföring.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.