Nästa artikel
Så är skicket på vägarna där du bor
NYHETER

Så är skicket på vägarna där du bor

Publicerad 22 maj 2018 (uppdaterad 22 maj 2018)
Motormännen har granskat kvaliteten på Sveriges vägar. Se karta över hur det ser ut i just ditt län.

Undersökningen av tillståndet på det svenska vägnätet har gjorts för fjärde året i rad av konsumentorganisationen Motormännens riksförbund. 73.000 kilometer av Sveriges statliga vägnät av riksvägar, länsvägar och europavägar har granskats under 2017, från norr till söder.

Generellt sett är standarden på de svenska vägarna bra, men det finns ställen där skicket är sämre. Dels visar de tungt trafikerade europavägarna runt storstäderna tecken på tydliga förslitningar. Dels är också vissa mindre vägar i skogs- och glesbygdslän betydligt sämre än andra. 

– Vi är mycket kritiska till att regeringen inte ens satsar medel på vägunderhåll så att det täcker inflationen. I den nationella planen för 2018–2029 menar Trafikverket att vägkvaliteten ytterligare kommer att försämras. Samtidigt höjs beskattning av personbilstrafiken varje år, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Granskningen fokuserade på ojämnheten i ytan på vägarna. Testarna färdades i bilar av modellen Opel Zafira och använde vibrationssensorn som finns inbyggd i moderna telefoner tillsammans med verktyget Roadroid. 

Listor över de sämst rankade vägavsnitten länsvis finns här nedanför. Blekinge län har exkluderats i sammanställningen då det inte kunde samlas in tillräcklig data för att ge en korrekt bild. 

Du kan också se en interaktiv karta över vägskicket i Sverige här, eller läsa rapporten om vägkvalitet som pdf.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

DE SÄMSTA EUROPAVÄGARNA

DE SÄMSTA RIKSVÄGARNA

DE SÄMSTA LÄNSVÄGARNA

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.