Nästa artikel
Så kan antalet viltolyckor halveras
NYHETER

Så kan antalet viltolyckor halveras

Publicerad 20 oktober 2017 (uppdaterad 14 november 2019)
Antalet viltolyckor i trafiken ökar dramatiskt. Viltstängsel och smarta djurpassager utmed de mest utsatta vägarna skulle enligt experterna kunna halvera antalet viltolyckor.

– Men då krävs det mer resurser. Sverige är i dag bland de sämre länderna i Europa när det gäller faunapassager, säger Anders Sjölund som är ekolog och nationell samordnare på Trafikverket.

Rådjuren står för den klart största andelen av viltolyckorna. Därefter följer älg, vildsvin och hjort. Älgen är det farligaste djuret att kollidera med. I fjol omkom åtta personer i viltolyckor, varav sju i olyckor med älg. 39 personer skadades svårt. 

Den främsta förklaringen till det växande antalet viltolyckor är att både vägtrafiken och antalet vilt i markerna har ökat, samtidigt som säkerheten inte har förbättrats i samma utsträckning. Mycket talar för att den ökningen av antalet viltolyckor som skett är en långsiktig trend som kommer att hålla i sig om inget radikalt görs.

Det finns idag knappt 800 mil viltstängsel längs med de svenska statliga vägarna. Behovet är dock mycket större. På många håll saknar även viltrika och olycksdrabbade vägavsnitt stängsel. Bra uppsatta viltstängsel beräknas ta bort cirka 80 procent av de viltolyckor som leder till allvarliga personskador eller dödsfall bland människor och är samhällsekonomiskt mycket effektiva.

Enligt Anders Sjölund borde sju eller åtta procent av det statliga vägnätet utrustas med viltstängsel i kombination med säkra passager. 

– En sådan satsning skulle kosta sex-åtta miljarder kronor och leda till att antalet viltolyckor minskar med 50 procent, kanske mer. Det är olyckor som kostar samhället cirka fem miljarder kronor per år. Detta är alltså en investering som ger bra avkastning.

Läs hela intervjun på iperspektiv.se

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.