Nästa artikel
Så minskar du skatten på din husbil
NYHETER

Så minskar du skatten på din husbil

Publicerad 26 september 2017 (uppdaterad 27 september 2017)
I spåren av diskussionen om kraftigt höjd skatt på husbilar framstår avställning av den när den inte används som allt mer attraktivt. Eftersom skatt som överstiger 4 800 kronor per år debiteras dygnsvis finns stora belopp att spara.
Redan idag betalar de flesta husbilsägare mer än minimigränsen för dygnsvis skattedebitering, något som sannolikt få husbilsägare tänker på. Skulle den nya skatten gå igenom och vi får en skatt på runt 25 000 under en ny husbils tre första år blir det förstås än mer lönsamt att sätta ett sådant agerande i system.

Transportstyrelsen har successivt gjort det enklare att ställa på och av fordon och det finns flera sätt att hantera detta via dator/smartphone
  • Du kan ladda ner Transportstyrelsens mobilapp Mina fordon för att snabbt uträtta dina fordonsärenden
  • Du kan använda Transportstyrelsens e-tjänster inom vägtrafik
  • Du kan förstås använda dig av det tryckta registreringsbeviset men det är det långsammaste hanteringssättet
Det finns dock vissa begränsningar i hur den dygnsvisa skatten debiteras, framför allt att det krävs att fordonet har varit avställt i minst 15 dagar eller att fordonet har bytt ägare under avställningstiden för att skatten ska återbetalas. För fordon som har en årsskatt som understiger de 4 800 kronorna gäller att oavsett antalet dagar det varit påställt under en kalendermånad ska skatt för hela kalendermånaden betalas.

Det betyder att om en husbil ställs av den 1:a inte kan ställas på förrän den 17:e för att skatteåterbetalning kan ske. Det omöjliggör användning på helgerna med skattebefrielse däremellan. Vet man att man inte ska använda bilen under en femtondagarsperiod är en sådan systematik dock möjlig.

Men inte minst för den slentrianmässiga "låt gå"-attityden över vintern kan avställning vara lockande, det kan ju betyda att man reducerar skatten med runt hälften och det kan på årsbasis göra en skillnad på en tusenlapp per månad i snitt.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.