Nästa artikel
Så påverkar coronakrisen svenskarnas bilköp
NYHETER

Så påverkar coronakrisen svenskarnas bilköp

Publicerad 29 april 2020 (uppdaterad 29 april 2020)
Fyra av tio svenskar säger att coronakrisen inte påverkar deras planer på att köpa eller byta bil medan var femte passar på att köpa bil nu. Det visar en ny undersökning från Yougov på uppdrag Blocket Fordon.
Coronakrisen har påverkat hela samhället och en mängd branscher, däribland fordonsbranschen. För att se hur svenska bilkonsumenter tänker och agerar nu under coronakrisen lät därför Blocket Fordon ställa frågor till svenska folket genom opinions- och marknadsundersökningsföretaget Yougov.  
 
Bland annat framkommer det i undersökningen att sju av tio (72 procent) äger en bil idag och var femte (21 procent) planerar att köpa en inom ett halvår. Bland de som funderar på att köpa en bil inom ett halvår svarar majoriteten, 41 procent, att coronakrisen haft liten eller ingen alls påverkan (24 procent - inte alls, 17 procent - liten utsträckning), 32 procent svarar att den haft en viss inverkan medan 18 procent svarar att den påverkat i hög utsträckning.
 
– Nyregistreringar av personbilar i Sverige gick ned 8,6 procent i mars, medan begagnatförsäljning gick ned cirka sju procent för hela branschen och fyra procent på Blocket, så det är klart att krisen haft en påverkan. Däremot kan vi se att Blockets trafik och sökningar är uppe i rekordsiffror och många är fortsatt i köpläge av nya och begagnade bilar, säger Henrik Littorin, Marknadsplatsdirektör för Blocket Fordon i ett pressmeddelande.

Bland de som svarade att coronaviruset haft en påverkan svarar var femte (19 procent) att de passar på att köpa en bil nu och flera annonser har sänkt pris just nu. Ägandeformen som fortsatt intresserar allra flest är att äga sin bil själv (68 procent). På Blocket går det även nu att sortera ut och se endast nedsatta bilannonser, just nu är det 31 000.

– Under hela 2019 och början av 2020 kunde vi se att begagnatpriserna gick upp, till följd av en stark efterfrågan från både svenska men också utländska köpare. I coronakrisens efterverkningar kan vi nu se att det istället finns en hel del objekt med nedsatta priser så vill man köpa en bil är det ett bra läge nu.


På frågan vad som är viktigaste vid valet av en bil hamnar två faktorer i topp; låga driftkostnader och priset (24 procent) följt av att den är miljövänlig (11 procent), storleken (9 procent) och fabrikatet (8 procent).

När det kommer till hur man vill köpa en bil svarar nästan varannan (48 procent) att man vill åka till en bilhall och köpa bilen. Var femte (21 procent) vill helst åka till en privatperson och köpa bilen medan 18 procent helst vill köpa online hemifrån men hämta ut hos bilhandlaren. Tio procent vill helst köpa online hemifrån och få hemleverans av bilen.

Mest sålda bilarna på Blocket 1-27 april 2020
1.   Volvo V70
2.   Volkswagen Golf 
3.   Volkswagen Passat
4.   Volvo XC60
5.   Volvo V90
6.   Volvo V60
7.   Volkswagen Tiguan
8.   Volvo V50
9.   Nissa Qashqai
10. Volkswagen Golf
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.