Nästa artikel
Sålde allt för att leva husbilsliv: "Så fick vi råd"
Nyheter

Sålde allt för att leva husbilsliv: "Så fick vi råd"

Publicerad 2024-01-24 07:00 (uppdaterad 2024-01-26 13:50)
Markku Korpela, 56, har gått i pension från Volvo för att leva husbilsliv med sin fru Agneta. Att det gick beror på en noga uttänkt ekonomisk plan. Så här ser den ut!

Säga upp sig, gå i pension och leva husbilsliv före 60. Kan en vanlig löntagare verkligen få råd med det?

Jo, det går. Nyckelorden är: Sälja huset, minska utgifterna och börja spara i god tid.

Med precis den formeln lyckades före detta Volvoanställde Markku Korpela och hans fru Agneta, som Husbil & Husvagn berättat om tidigare, uppfylla sin dröm om frihet.

Länge drömde de om ett liv på rull, utan stämpelklocka och krav. Till slut bestämde de sig för att satsa. Men för att nå dit behövde de få ihop pengar.

– Vi började spara för att jag skulle kunna sluta jobba, säger Markku.

Nu lever de i husbil och ska försörja sig på sin Youtubekanal Freedom Living, på heltid. Den här vintern befinner de sig i Portugal – långt bort från snökaos och höga elräkningar.

Så här gjorde de för att få råd att leva sin husbilsdröm:

Markku och Agneta Korpela på en av de ställplatser i Portugal där de tillbringar vintern.

1. Sålde huset

Första steget var att sälja villan, som var alldeles för stor för två.

– Det var så mycket med huset, all tid gick till kåken. Vi köpte blommor för 4000 på Plantagen för att huset skulle bli fint till sommaren, sedan skulle man slänga det till hösten, säger Markku.

– Det var elräkningar, fastighetsskatt, räntor, amorteringar, sophämtning… För nio kilo sopor betalade vi 200 kr månaden. Det var dyra kilon. Så vi började med återvinning, vi slängde nästan ingenting

Innan huset skulle säljas måste det tömmas – och det gav också lite pengar. De rensade och sålde av, rensade och sålde av lite till. Till slut var de klara, 2019 hyrde de ut huset till ena sonen och 2021 kunde de sälja huset till honom för sex miljoner kronor. 

2. Skaffade ett billigare boende!

Av pengarna de fick för huset gick 750 000 kronor till att köpa en villavagn. Den satte de upp på en tomt de hyr på Örnefjordens camping utanför Kungshamn. Bara det var en enorm besparing.

– När vi flyttade från huset till villavagn sparade vi 21700 kr i månaden. Och då ingår även att jag lämnade in min tjänstebil, säger Markku.

3. Minskade kostnaderna – och sparade!

Sedan levde de så, utan villa och utan bil, i flera år. Markku tog husbilen till jobbet på Volvo Cars karossfabrik och de första åren, när han arbetade skift, sov Agneta i bilen på parkeringen medan han var på jobbet.

– Planen var hela tiden att jag skulle sluta jobba. Vi skulle bo billigt på camping, samtidigt som jag hade ganska bra inkomster. Vi lade undan i fyra år. Under den tiden har vi pendlat till Volvo och bott i husbilen varje vecka, säger Markku.

Ofta brydde de sig inte ens om att åka tillbaka till villavagnen när Markku var ledig. Och på det sättet sparade de också pengar.

– I stället för att lägga pengarna på diesel till villavagnen så betalade vi för ställplats, det var billigare.

Han räknar med att de under den här tiden kunde lägga undan 25 000–30 000 kronor i månaden, med andra ord hela hans lön. Levde gjorde de i princip på Agnetas sjukpenning.

Så här ser paret Korpelas vardagspromenader ut i dag, utmed Portugals Atlantkust.

4. Undvek att ta lån!

De tog heller aldrig några lån.

– Vi har lagt undan mycket och allt vi gjort med bilen har vi betalat kontant. Och när jag byggde altanen på villavagnen tog jag det på lönen. Vi tog det inte från sparkapitalet. Sådant vi köpt har vi köpt kontakt. När vi köpte kameror, telefoner, dator – allt är kontant.

Förra året unnade de sig också en ny husbil, en Knaus Van Wave MAN Vansation 640 MEG för 1,4 miljoner. Även den betalades helt utan lån.

– Vi tänkte att vår gamla Itineo var sju år – nu har vi i alla fall garanti om det händer något, säger Markku.

Något de var tacksamma för när de hamnade mitt i en monumental hagelstorm i Italien med sin nya husbil sommaren 2023, som vi berättat om här. 

5. Tog ut pension i förväg

Så i höstas kom ögonblicket de väntat på. Markku tackade ja till ett avgångserbjudande från sin arbetsgivare Volvo och i november slutade han, efter 37 år på företaget. Exakt hur avtalet ser ut får Markku inte berätta, men det innebär att han kommer att fortsätta att få lön en tid framöver.

Han har även tagit ut sin tjänstepension i förtid, vilket ger 7500 kronor i månaden efter skatt, tills han fyller 70 år. Då har även den riktiga pensionen börjat betalas ut sedan 5–6 år.

Än så länge räcker pengarna till, och mer än så.

– Vi tror också att vi har mer pengar när vi kommer hem än när vi åkte. Vi kan ju fortfarande spara och lägga undan, säger han.

Markkus och Agnetas råd i korthet!

Planera!
Att kunna göra detta kräver stor planering, oftast i flera år. 

Minska utgifterna!
Minska utgifterna är det viktigaste, då behöver man inte ha stora inkomster. 

Sälj huset!
Har ni fastighet, sälj! Då har man en grundplåt. 

Gör en kalkyl!
Börja räkna på hur ett förändrat liv skulle kosta och varifrån nu skulle få pengar. Gör en kalkyl. 

Våga!
Våga ta steget att förändra ert liv. Detta är budskapet med vår kanal. Att fler ska våga ta steget.

6. Vågade drömma!

Efter att Markku skrivit på uppsägningspapperen dröjde det inte länge förrän de var på väg ut i Europa. Men först fixade de några saker på husbilen.

– Batteriet höll inte, det var bara 100 A. Vi måste ladda våra telefoner och datorer hela tiden. Nu har vi 180 A och det är en jädrans skillnad. Och så installerade vi extra solpanel – vi hade bara en innan. LPG satte vi också in, så slipper vi byta flaskor. Det är lättare att tanka utomlands.

Men de har inte flyttat på heltid till husbilen.

– Vi ska ha kvar villavagnen länge till, troligtvis alltid. Annars måste man lägga in sina grejer i ett förråd som kostar nästan lika mycket. Vi betalade 44000 under 2023 för villavagnen i total kostnad. Att hyra ett förråd kostar säkert 25000. Då har vi ändå ett kök, dusch och utrymme att landa på. Och husbilen står gratis där. För vi har ingen personbil.

– I år kommer kostnaden dessutom att bli omkring 10000 kronor mindre eftersom vi har temperaturen stående på sex grader.

Planen är att de så småningom ska klara sig på besparingar plus de inkomster som de får från sin Youtube-kanal: Freedom Living.

– Vi måste dra in kulor, när mitt avgångsvederlag tar slut måste jag ha en inkomst. Så då måste vi bygga upp den här kanalen. Bara så vi har så vi kan betala bilen går det bra. 

Vad ser ni fram emot mest med ert nya liv?

– Att slippa stressa. Jag har egentligen inga tider att passa, det hade jag förut när jag hade mitt jobb. Jag hade ju stämpelklocka, säger Markku.

– Du är din egen chef nu, säger Agneta.

AGNETA OCH MARKKU KORPELA

Ålder: 55 respektive 56 år
Yrke: Markku har precis sagt upp sig från Volvo Cars karossfabrik. Agneta är sjukskriven.
Familj: Två vuxna söner med familjer och katten Kizzie 11 månader.
Bor: I en villavagn på Örnefjordens camping i Kungshamn och i sin Knaus Van Wave MAN Vansation 640 MEG.
Youtube: Freedom living

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.