Nästa artikel
Seniorer är livsnjutande äventyrare
NYHETER

Seniorer är livsnjutande äventyrare

Publicerad 2 november 2017 (uppdaterad 14 november 2019)
Sveriges seniorer njuter av livet. 6 av 10 upplever sig vara livsnjutare och antalet ökar. Det fastslår SeniorBarometern där även två tredjedelar uppger sig vara harmoniska och över hälften att de är nyfikna och äventyrliga.
Sveriges seniorer njuter mer av livet idag än för några år sen. 6 av 10 av Sveriges seniorer (55 år och äldre) upplever sig vara livsnjutare och antalet har ökat under de senaste fyra åren, från 54 procent år 2013 till 60 procent 2017. Det visar den nya undersökningen SeniorBarometern, där Smart Senior tar ”tempen på” mer än 7 000 medverkande seniorer. Två tredjedelar uppger sig vara harmoniska och över hälften är nyfikna och äventyrliga.

Resultatet visar inga större skillnader mellan män och kvinnor, men däremot skiljer sig resultatet beroende på var i landet seniorerna är bosatta. De flesta livsnjutare finns i södra Sverige medan norrbottningarna är mest harmoniska.

- Resultatet från SeniorBarometern visar tydligt att Sveriges seniorer njuter av livet till fullo, är drivna och nyfikna på att uppleva nya saker i livet. Här finns således ett antal fördomar om seniorer att avliva, säger Mathias Lang, VD, Smart Senior.

I den senaste stora undersökningen SeniorBarometern har medlemsföretaget Smart Senior ställt ett antal frågor till fler än 7 000 seniorer (55 år eller äldre) i Sverige. På en skala mellan 1 till 10 där en 1:a motsvarar ”Instämmer inte alls” och en 10:a motsvarar ”Instämmer helt” har seniorerna fått besvara ett antal påståenden.

6 av 10 av Sveriges seniorer har i undersökningen uppgett att de upplever sig vara livsnjutare. På en skala mellan 1 till 10 där en 1:a motsvarar ”Instämmer inte alls” och en 10:a motsvarar ”Instämmer helt” har 61 procent av Sveriges seniorer besvarat påståendet ”Jag är en livsnjutare” mellan en 7:a till en 10:a.

Sveriges seniorer njuter mer av livet idag än för några år sen. I samma påstående i en liknande undersökning som gjordes 2013 svarade 54 procent med ett värde mellan en 7:a och en 10:a.

Men det är inte lika över hela landet. Undersökningen visar att seniorer i Skåne och Blekinge är de som främst upplever sig själva som livsnjutare. I Västernorrlands län finner vi minst livsnjutare bland seniorerna. På samma påstående i den förra undersökningen som gjordes 2013 visar att då toppade de gotländska seniorerna livsnjutarligan, tätt följt av Blekinge län. Skåningarna hamnade då först på en fjärdeplats.

I Norge har Norges Caravanbransjeforbund kollat in husbilisterna ur ett annat perspektiv vars resultat Bobilverden presenterar idag. Där konstateras att den genomsnittliga norska husbilisten är 60 år och gift. Bara tio procent är ensamstående. 40 procent är pensionärer mot 16 procent av den norska befolkningen. De med husvagn är i genomsnitt tio år yngre än husbilisterna. Den undersökningen kan du kolla in här även om vi inte får reda på hur lyckliga de är.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.