Nästa artikel
Sidenvägen mellan Kina och Europa ska återuppstå
NYHETER

Sidenvägen mellan Kina och Europa ska återuppstå

Publicerad 31 juli 2019 (uppdaterad 31 juli 2019)
Drömmer du om din livs resa? Då kanske den nya 800 mil långa motorvägen till Kina kan underlätta för att uppleva österns mystik.
Det enorma projektet, som just fått klartecken av Rysslands premiärminister Dmitry Medvedev, ska i slutänden koppla ihop det europeiska motorvägsystemet med det ryska och kinesiska som leder ända till Shanghai. Det ska ses i ljuset av att Kina gör en massiv satsning på sitt vägsystem med motorvägar som inte står Europas efter och avser att återskapa Sidenvägen men nu i en helt ny form.

För att få den 800 mil långa sammanhängande motorvägen kallad ”The Meridian Highway” på plats krävs att ytterligare 200 mil byggs i Ryssland från gränsen mellan Ryssland och Vitryssland till motsvarande gräns mot Kazakstan. Bygget beräknas ta 14 år.

Vägsystemet bedöms kunna revolutionera transporterna från Centralasien till Europa som nu i stor utsträckning utförs med fraktfartyg. Även om den fyrfiliga motorvägen blir avgiftsbelagd öppnar det i kombination med ny teknik på fordonssidan helt nya möjligheter.

Nu är det kanske inte alla som tycker att motorvägar är det mest charmerande sättet att resa på men som transportsystem får man nog ändå erkänna att det är ett enklare sätt än det som stod upptäcksresande som Marco Polo till buds. Naturen är i sin grund förstås lika häftig med allt ifrån bergslandskap till slättland som på hans tid, om än i allmänhet mer exploaterad. Som många andra infrastrukturprojekt förväntas nya delar av världen därmed bli mer tillgängliga och kunna få ett rejält uppsving då fler kan byta ut usla grusvägar mot släta asfaltsbelagda. Sedan är det förstås en annan fråga hur många som kommer att stara i Stockholm och ställa in navigatorn på Shanghai. Men möjligheten kommer att finnas även om man anger att det bara ska köras motorvägar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.