Nästa artikel
Sill och nubbe i småländskt glas – Typiskt svenskt
Nyheter

Sill och nubbe i småländskt glas – Typiskt svenskt

Publicerad 19 juli 2011 (uppdaterad 19 juli 2011)
Du tänker nog på en tung, slipad kristallskål, lämplig som 50-årspresent? Eller kanske ett tunt, munblåst vinglas på hög fot? I Glasriket hittar du båda sorterna och många, många fler. Och mycket mer än glas. Anders Witt (text och foto)

 

Det ingår också att klämma ner ett lass med småländsk ostkaka med sylt och grädde.
Lite glasblåsning erbjuds också av Pukebergs mästare Gunne Brandstedt. Om du vill kan du prova att blåsa själv. Det är svårt förstås. Lite enklare är det att gravera ett litet mönster i ett dricksglas. 
Gunne Brandstedt, som jobbat som glasblåsare i 50 år, har bland mycket annat en serie lysande färgsprakande vaser med smala halsar.
 
Lysande kraftfulla färger och en djärv och fri formgivning karakteriserar glaset på Kosta. Varumärket är Kosta Boda och under det finns även bruken i Boda och Åfors. Under samma ägare finns dessutom Orrefors.
Kosta är Sveriges äldsta glasbruk och trots eviga ekonomiska problem försöker man med hög svansföring satsa på glaskonst av högsta klass. Med kända artister som Ernst Billgren, Bertil Wallin och det nya stjärnskottet Åsa Jungnelius.
Om du inte tycker att du har råd med några av konstverken kan du väl ändå köpa några vinglas i Wallins berömda serie Chateau.
I Kosta har de nya ägarna satsat stort på att ge besökarna lite mer än bara ett glasbruk. För att förlänga säsongen och locka nya grupper av besökare har man byggt ett spännande hotell på temat glas i inspirerande design. Där finns även ett enormt så kallat Outlet, alltså ett jättevaruhus för diverse märkeskläder till förhoppningsvis vettiga priser.
Allt detta kräver givetvis enorma parkeringsytor. Ytor där du inte står i vägen om du övernattar i ditt campingfordon. Det finns faktiskt toaletter som service. 
 
Kosta är störst och värst bland glasrikets syskon. 
I Orrefors, några mil därifrån, är satsningen mer helhjärtad på själva glaset.
Orrefors associeras nog mest med den klara, tunga kristallen i slipade skålar och vaser. Det tror Carina Bergstrand i glasshopen. Hon visar mig en tung slipad skål kallad Sofiero formad av brukets designer Gunnar Cyrén. Gunnar är också pappa till den berömda nobelservisen.
Men vi måste förstås förnya oss även när det gäller våra klassiska skålar och vaser, säger Carina och visar samma skål men med ett svart glasskikt ytterst. Detta kanske attraherar yngre kunder? 
Även Orrefors har städslat många kända formgivare. Mest känd är nog Erika Lagerbielke. Hon svarade för formgivningen av bröllopsservisen, alltså den som vi skattebetalare gav till Victoria och Daniel.
 
Nu finns samma glas att köpa även för vanligt folk. Utan det kungliga monogrammet. Servicen heter Divine och ett glas kostar 399 kr.
Men Erika Lagerbielke är väl ändå mest känd i svenska hem för serien Intermezzo. Ett tunt och gracilt kristallglas med en blå droppe inne i den höga foten.
Det är Orrefors bästsäljare alla kategorier och över hela världen, säger Carina Bergstrand. Intermezzo firar 25-årsjubileum 2010, vilket bland annat firas med ett slipat glas. Dyrt men läckert! 
 
 
Värt att veta om Glasriket
Mellan Kalmar och Växjö
Glasbruken ligger ofta i små orter längs riksvägarna 25, 28 och 31 i skogsbygderna mellan Kalmar och Växjö. Det är väl skyltat och det är lätt att komma över kartor och annat informationsmaterial. En första översikt kan du få på www.glasriket.se
 
Bo på gångavstånd
Det finns ett stort antal campingplatser i området, flera av dem med promenadavstånd till ett glasbruk. Andra ligger naturskönt ute i skogarna. Tolv av de största campingplatserna når du också via glasrikets sajt.
De flesta bruken har stora parkeringsytor och de välkomnar dig att sova över i ditt campingfordon. Oftast erbjuds dock ingen särskild service så det får du hålla med själv. 
Även i övrigt finns en del mer eller mindre gångbara ställplatser för övernattning, bland annat några av Trafikverkets rastplatser. En sådan är den som kallas Glasporten och som ligger vid riksväg 25 strax öster om Nybro.
Men du är i det glest befolkade Småland och det lär inte ens under högsäsong vara så svårt att hitta en egen liten avtagsväg som leder dig till din egen lilla ställplats.
 
Hyttsill och andra godsaker
Ofta ligger ett eller flera gästgiverier, enklare restauranger, snabbmatsställen eller pizzerior intill glasbruken. Så även om du inte njuter av hyttsill inne på bruken lär du överleva.
Hyttsill serveras på fyra glasbruk: Kosta, Orrefors, Pukeberg och Målerås. Du hittar hyttsill som en rubrik under glasrikets sajt, där kan du också förhandsboka och betala. Priset är 300-400 kr per person. Räkna med att maten ger dig bra törst så det kan gå åt både kalla och starka drycker. 
 
Köp med dig en souvenir
Glasbruken har givetvis egna affärer där deras produktion säljs. I glasshopen på de stora bruken är det ofta glas av andrasorteringen som säljs till ett pris som är kanske hälften av vad prima vara kostar i din vanliga affär. 
Det gäller att kolla ordentligt på de glas man vill köpa. Jämför, snurra på glasen, leta efter defekter. Men glöm inte att det är hantverk du tittar på. Varje glas är oftast en individuell produkt, det är det som är finessen och tjusningen.
Prima glas, alltså brukens förstasortering, finns förstås också att köpa på bruken. &

Orrefors bästsäljare Intermezzo med den blå droppen.

Gunne Brandstedt blåser glas inför publik på Pukeberg

Den tunga slipade kristallskålen är Orrefors klassiker, menar Carina Bergstrand.

Du kan nu själv skaffa några av de glas som vi gav till Victoria och Daniel.

Det är lätt att hitta eftersom bruken är tydligt utmärkta längs vägarna.

När mörkret faller kan du sova över på brukens p-platser.

Sill i grädde, isterband och knaperstekt fläsk tillsammans med bakad potatis. Och något gott att dricka.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.